Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cukinii. Będą zdrowszą i ciekawszą alternatywą dla frytek ziemniaczanych. Co więcej, z powodzeniem możesz zaserwować je zarówno jako dodatek do obiadu, jak i ciekawą, imprezową przekąskę dla gości. Świetnie smakują w towarzystwie sosów.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 32
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 32
Składniki
Cukinię umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. Odetnij końce. Przekrój ją wzdłuż, a potem na kilka długich pasków. Jeśli są zbyt długie, możesz je jeszcze przekroić na pół. Każdy kawałek posól i popieprz.
Przygotuj dwie miski. W jednej roztrzep jajka wraz z mlekiem. Dodaj też oregano, bazylię i paprykę słodką w proszku. Dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.
Przygotuj od razu głęboką blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu, czyli z grzałką górną i dolną.
Każdy kawałek cukinii umieszczaj w misce z jajkami i mlekiem, a następnie obtocz w bułce tartej. Układaj na blaszce jeden kawałek obok drugiego. Zachowaj delikatny odstęp.
Kiedy całość będzie na blaszce, włóż cukinię do piekarnika. Frytki z cukinii piecz 15-20 minut aż się zarumienią. W połowie czasu przewróć je na drugą stronę i delikatnie skrop je oliwą z oliwek.
Chrupiące frytki z cukinii podawaj z sosem pomidorowym, majonezem lub sosem czosnkowym. Jeśli chcesz urozmaicić smak frytek z cukinii, możesz połączyć bułkę tartą z tartym parmezanem w proporcjach 1:1.