Nie musisz stosować diety, aby pokochać tę przekąskę! Odpowiednio przygotowane frytki z marchewki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, emanując subtelną słodyczą, stanowią doskonały zamiennik ziemniaków. Wspaniale komponują się z różnorodnymi sosami. To szybka, ekonomiczna i wszechstronna przekąska, doskonała nie tylko na weekend. Pamiętaj, aby do marchewki dodać olej lub oliwę, ponieważ witamina A, niezwykle cenna dla organizmu, rozpuszcza się w tłuszczach. Frytki z marchewki możesz usmażyć lub upiec z minimalną ilością tłuszczu w piekarniku. Smakują świetnie z dodatkiem parmezanu.
Frytki z marchewki
Składniki
Frytki z marchewki
- 1 kg marchewek
- 60 ml oliwy z oliwek (pieczenie w piekarniku) lub do głębokiego smażenia
- 2,5 g każdej przyprawy: czosnek granulowany, papryka ostra, słodka lub wędzona. Pieprz i sól dla smaku
- 60 g parmezanu lub sera żółtego
- dodatek świeżych ziół, np. oregano lub bazylia do oprószenia
Składniki
Frytki z marchewki
- 1 kg marchewek
- 60 ml oliwy z oliwek (pieczenie w piekarniku) lub do głębokiego smażenia
- 2,5 g każdej przyprawy: czosnek granulowany, papryka ostra, słodka lub wędzona. Pieprz i sól dla smaku
- 60 g parmezanu lub sera żółtego
- dodatek świeżych ziół, np. oregano lub bazylia do oprószenia

Potrzebne przybory kuchenne
miska, deska do krojenia, patelnia (jeśli smażysz), papier do pieczenia
Etapy przygotowania
Umyj marchewki. Wybierz marchewki o średniej wielkości i starannie je obierz. Wskazówka: z obierek również możesz zrobić "chipsy" z marchewki.
Marchewki pokrój w dłuższe słupki (jak na frytki).
Przygotuj miskę. Do miski dodaj marchewki i wymieszaj z przyprawami oraz oliwą z oliwek.
Na papierze do pieczenia rozłóż przygotowane marchewki i piecz w 200 stopniach przez około 25 minut. Obróć w połowie czasu w trakcie pieczenia. Wykładaj jeśli staną się lekko przypieczone. Po 20 minutach pieczenia dodaj na wierzch parmezan lub ser. Jeśli smażysz frytki, to dodaj ser tuż po wyjęciu frytek.
Przygotowane frytki dopraw ziołami. Te smażone dopraw solą, pieprzem i czosnkiem w granulacie.
Podawaj z sosami według uznania.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 1 kg marchewek
- 60 ml oliwy z oliwek (pieczenie w piekarniku) lub do głębokiego smażenia
- 2,5 g każdej przyprawy: czosnek granulowany, papryka ostra, słodka lub wędzona. Pieprz i sól dla smaku
- 60 g parmezanu lub sera żółtego
- dodatek świeżych ziół, np. oregano lub bazylia do oprószenia
Umyj marchewki. Wybierz marchewki o średniej wielkości i starannie je obierz. Wskazówka: z obierek również możesz zrobić "chipsy" z marchewki.
Marchewki pokrój w dłuższe słupki (jak na frytki).
Przygotuj miskę. Do miski dodaj marchewki i wymieszaj z przyprawami oraz oliwą z oliwek.
Na papierze do pieczenia rozłóż przygotowane marchewki i piecz w 200 stopniach przez około 25 minut. Obróć w połowie czasu w trakcie pieczenia. Wykładaj jeśli staną się lekko przypieczone. Po 20 minutach pieczenia dodaj na wierzch parmezan lub ser. Jeśli smażysz frytki, to dodaj ser tuż po wyjęciu frytek.
Przygotowane frytki dopraw ziołami. Te smażone dopraw solą, pieprzem i czosnkiem w granulacie.
Podawaj z sosami według uznania.