Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś, może byliśmy u niewłaściwego źródła, skosztowaliśmy sushi i tak przez kilka lat nie lubiliśmy. Jakieś pół roku temu, nasz pogląd diametralnie zmienił się o 180°. Po prostu sushi to nie potrawa, to serce podane na talerzu. Tak jak w dobrych, polskich restauracjach. Dzisiaj postanowiliśmy „ulepić” je we własnej kuchni. I wiecie co, to nie jest takie trudne. A jakie pyszne. Fakt, troszkę czasu zajmuje…jednak efekt powali was i waszych gości. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie samego ryżu. Jednak w tym czasie możecie chlastać dodatki. Jest kilka podstawowych rodzajów sushi. Dzisiaj przedstawimy wam dwa. Od czegoś zacząć trzeba ;)
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1190
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 101
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1027
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1190
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 101
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1027
Składniki
Ryż zalewamy zimną wodą, energicznie ręką mieszamy, przecedzamy. Ponownie zalewamy zimną wodą, przecedzamy (kilkukrotnie). Ostatnim razem zalewamy wodą, odstawiamy na 30 min. Odcedzamy. Ponownie zalewamy wodą, 1 cm powyżej poziomu ryżu. Zagotowujemy (bez przykrycia), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (pokrywki nie podnosimy). Ryż pod przykryciem odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy sos do sushi (opcjonalnie 6 łyżek octu ryżowego wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru-płaskie- plus dwie płaskie łyżeczki soli). Co jakiś czas mieszamy przez 20 do momentu całkowitego schłodzenia. Ogórek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w paski. Łososia i paprykę kroimy w paski. Rybę na troszkę większe. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). 2 cm z dołu ryż cienko smarujemy serkiem, układamy kawałki łososia i ogórek. Zawijamy, kroimy na kawałki. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy kawałki łososia i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy paluszki surimi, ogórek i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki. Z ryżu formujemy łódeczki, płaskie od spodu, wierzch smarujemy wasali. Układamy plastry wędzonego halibuta. Całość podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.