Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie galantyny z kurczaka wymaga nieco wprawy i jest pracochłonne ale warte zachodu. Jeżeli wiemy jak wyluzować kurczaka z kości, to potem jest już "z górki", wystarczy na płat mięsa nałożyć ulubione nadzienie, zwinąć w roladę, związać sznurkiem i upiec lub sparzyć w kąpieli wodnej. U mnie galantyna w wersji najprostszej, bo tylko z dodatkiem zielonej pietruszki.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 267
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5000
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4851
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44925
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 550
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 267
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5000
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4851
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44925
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 550
Składniki
Kurczaka wyluzować (ostrym nożem naciąć wzdłuż kręgosłupa, oddzielając mięso od korpusu), usunąć kości, płat mięsa ułożyć na desce skórą do dołu.
Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, równomiernie rozprowadzić posiekaną natkę. Mięso zwinąć w roladę, owinąć gazą lub lnianą ściereczką, związać w kilku miejscach sznurkiem.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Włożyć galantynę, zmniejszyć ogień i parzyć około godzinę w temperaturze 90 stopni.
Ugotowaną roladę wyciągnąć z wody, lekko ostudzić, zdjąć gazę, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić w plastry, podawać z sosem tatarskim lub chrzanowym.