Wersja tradycyjnej galarety , ale tym razem z przewagą wołowiny i agarem ( zastępuje żelatynę )
Galareta wołowo-wieprzowa
Składniki
- 1 golonka wieprzowa
- 1 nóżka wieprzowa
- ogon wieprzowy
- kg wołowiny extra
- 4 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- średni seler
- 1/2 małego pora - biała część
- opieczona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 22 g agar- agar
- sól
- pieprz mielony
- Jałowiec
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
Składniki
- 1 golonka wieprzowa
- 1 nóżka wieprzowa
- ogon wieprzowy
- kg wołowiny extra
- 4 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- średni seler
- 1/2 małego pora - biała część
- opieczona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 22 g agar- agar
- sól
- pieprz mielony
- Jałowiec
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy

Etapy przygotowania
Golonkę , nóżkę i ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ogniu ,aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Dodałem rozpuszczony w ciepłej wodzie agar-agar Doprawiłem solą i pieprzem. Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem w krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników, zalałem bulionem. Odstawiłem w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 37022

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1293

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1680

Smaczne danie :)
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Warzywa
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 774

Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Orzechy
- Fistaszki
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1482
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 37022

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1293

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1680

Smaczne danie :)
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Warzywa
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 774

Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Orzechy
- Fistaszki
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1482



Składniki
- 1 golonka wieprzowa
- 1 nóżka wieprzowa
- ogon wieprzowy
- kg wołowiny extra
- 4 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- średni seler
- 1/2 małego pora - biała część
- opieczona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 22 g agar- agar
- sól
- pieprz mielony
- Jałowiec
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
Golonkę , nóżkę i ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ogniu ,aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Dodałem rozpuszczony w ciepłej wodzie agar-agar Doprawiłem solą i pieprzem. Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem w krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników, zalałem bulionem. Odstawiłem w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Smaki dzieciństwa:)dziadzio zawsze taką serwował:))
Przepyszna galaretka :)