Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta zrobiona z tylnych wieprzowych golonek, bez skóry.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1516
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1516
Składniki
Golonki myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Z golonek zdejmujemy skórę i wkładamy do osolonej wody. Gotujemy około 2 godzin do miękkości golonek. Podczas gotowania zdejmujemy wytworzone się szumowiny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i pastę rosołową. Gdy golonki będą miękkie kończymy gotowanie. Całość niech stygnie do momentu aż będzie nie gorące lecz ciepłe. Wyjmujemy golonki z garnka i oddzielamy mięso od kości, mięso rozdrabniamy. Wywar z gotowania przecedzamy przez sitko. Myjemy pojemniki i do każdego pojemnika rozdzielamy równo rozdrobnione mięso. Mięso w pojemnikach zalewamy wywarem i czekamy aż wszystko będzie zimne. Zimne pojemniki zakrywamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Gotową galaretę podajemy z plastrami cytryny i pieczywem. Smacznego !!!