Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 144
Składniki
Kurczaka umyj, podziel na części i obierz ze skóry (jeśli wybrałeś same udka, to już ich nie dziel), ułóż w garnku. Marchewkę i pietruszkę obierz i w całości lub przekrojone na pół wsadź do garnka, dodaj posiekany drobno czosnek (nie przeciskaj przez praskę - praska to zuo!) i ziarenka pieprzu, zalej wszystko zimną woda i gotuj na średnim ogniu.
Po zawrzeniu dodaj kostki rosołowe. Gotuj ok. godziny aż mięso zmięknie, potem wyjmij razem z warzywami, a bulion dopełnij gorącą wodą aby było 2 litry wywaru (podczas gotowania nie dolewaj wody) i doprowadź znów do wrzenia, potem wyłącz. Ugotuj jajka na twardo, obierz i podziel na ćwiartki.
Kurczaka obierz z kości i posiekaj mięso, wywar przecedź i rozpuść w jeszcze gorącym żelatynę w proszku (ilość na 2 litry płynu). Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki. W miseczkach układaj kolejno mięso, marchewkę z pietruszką, groszek i ćwiartkę jajka, zalej bulionem i odstaw do ostygnięcia i stężenia.
Podawaj skropione octem lub sokiem z cytryny. Smacznego.^^