Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam smaczną galaretkę z kurczaka.
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 58
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27718
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 38
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 58
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27718
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 38
Składniki
Kurczaka myjemy, czyścimy z niepotrzebnych żył i błon, dzielimy na dwie połowy.
Tak przygotowane połówki kurczaka wkładamy do garnka, wsypujemy sól, zalewamy 2,5 litra wody i gotujemy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny i po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, domową kostkę rosołową i przyprawy. Kurczaka gotujemy do miękkości mięsa.
Ugotowane wyjmujemy z garnka, studzimy. Ostudzone połówki kurczaka obieramy z mięsa które trzeba rozdrobnić.
Przygotowujemy pojemniczki do galarety, dno pojemniczków posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki, groszku zielonego lub kukurydzy. Do każdego pojemnika układamy rozdrobnione mięso. Rosół z gotowanego kurczaka przelewamy przez sito, wybieramy liście laurowe i ziele angielskie. Dwa litry rosołu z warzywkami doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim odpowiednią ilość żelatyny. Zalewamy każdy pojemnik rosołem z rozpuszczoną żelatyną i po wierzchu posypujemy zieloną natką pietruszki. Ostudzone pojemniki z galaretą przykrywamy i wstawiamy do lodówki żeby galareta zgęstniała.
Gotowa galareta.
Smacznego!!!