Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta z kurczaka.

Galareta z kurczaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18873

Dodano:

Odsłon: 14326

Polecam smaczną galaretkę z kurczaka.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, czyścimy z niepotrzebnych żył i błon, dzielimy na dwie połowy.

  2. Tak przygotowane połówki kurczaka wkładamy do garnka, wsypujemy sól, zalewamy 2,5 litra wody i gotujemy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny i po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, domową kostkę rosołową i przyprawy. Kurczaka gotujemy do miękkości mięsa.

  3. Ugotowane wyjmujemy z garnka, studzimy. Ostudzone połówki kurczaka obieramy z mięsa które trzeba rozdrobnić.

  4. Przygotowujemy pojemniczki do galarety, dno pojemniczków posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki, groszku zielonego lub kukurydzy. Do każdego pojemnika układamy rozdrobnione mięso. Rosół z gotowanego kurczaka przelewamy przez sito, wybieramy liście laurowe i ziele angielskie. Dwa litry rosołu z warzywkami doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim odpowiednią ilość żelatyny. Zalewamy każdy pojemnik rosołem z rozpuszczoną żelatyną i po wierzchu posypujemy zieloną natką pietruszki. Ostudzone pojemniki z galaretą przykrywamy i wstawiamy do lodówki żeby galareta zgęstniała.

  5. Gotowa galareta.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 sierpnia 2017 Ulala, babcia i mama takie robiły, nam trochę się nie chciało, ale ... po takich zdjęciach trzeba będzie to zmienić :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń