Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta w wersji z mięsem z kury.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3895
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 555
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3895
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 555
Składniki
Kurczaka, pokroić, umyć i włożyć do garnka z zimną wodą. Podgrzać i zlać wodę. Ponownie nalać zimną wodę i już gotować. Zbierać pianę z rosołu. Posolić, popieprzyć, dodać warzywa,przypaloną cebulę, liście laurowe,ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach. Kurczaka gotować ok. 1,5 godz. Jeśli to domowa kura to gotować nawet z 3 godz. Wyjąć kurę, ostudzić i obrać z mięsa. Rosół przecedzić,jak potrzeba to doprawić .(Dodaję trochę magii w płynie.Jak ktoś boi się to nie musi.) Mniej więcej zmierzyć ile litrów mamy rosołu. Na 2,5 l.rosołu przygotować 1 opakowanie żelatyny - 50 g. Rosół ponownie podgrzać, odstawić. Żelatynę rozmieszać ze szklanką gorącej wody i wlać do rosołu i wymieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia. W miseczkach ułożyć kawałki mięsa, marchewkę, zieloną pietruszkę,oraz co kto lubi(groszek, kukurydzę,plasterki ugotowanego jajka itd.). Zalać tężejącym rosołem. Schłodzić w lodówce. Nie mam zdjęcia ale osobiście, galaretę wlewam do opakowań po serku mascarpone. Przykrywam i układam piętrowo w lodówce. Nie zajmuje wtedy dużo miejsca a i kształt po wyłożeniu galarety jest ładny.
Można taką galaretę wlać do foremki babkowej z dodatkami. Nadaje się na imprezę.