Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy znajdą się zwolennicy kurzych łapek ? wiem że są ludzie którzy nawet nie tkną tego rodzaju jedzenia, my zaś w biedzie wszystkiego byliśmy nauczeni. A już galaretę to uwielbiamy z każdego rodzaju mięsa czy nawet łapek lub kopytek wieprzowych. Jeśli są ludzie którzy lubią to danie z miłą chęcią podam wam przepis.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2632
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20135
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 563
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 724
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7163
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2632
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20135
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 563
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 724
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7163
Składniki
Do garnka wlać 2 litry wody i dodać umyte i oczyszczone z pazurków paznokcie ( po prostu je po ucinać ), dodać również marchew pokrojoną dowolnie, korzeń pietruszki i ziela oraz liścia laurowe ( ja zapomniałam o dodaniu ziela angielskiego i liściach ale to w niczym nie przeszkadza ).
Od czasu zagotowania się łapek gotować na wolnym ogniu dodając w czasie gotowania suszoną włoszczyznę oraz doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą i nadal gotować aż pojawi się na wodzie tak zwany kożuszek.
Jak już jest kożuszek dodać ząbki czosnku pokrojone w kostkę ( nie musi być drobno ), i lekko zagotować.
Z ugotowanej galarety wyciągnąć łapki ( nie wyglądają zachęcająco ale proszę się nie zrażać ) i oczyścić je z kości. Gorącą wodę galaretowatą przelać z całą zawartością do salaterki lub małych naczyń. Wrzucać oczyszczone skórki łapek i pozostawić do ostygnięcia całości . Gdy już wystygnie wstawić na noc do lodówki. Do tak zrobionej galarety można również dodać udo z kurczaka lub porcje rosołowe ( my chcieliśmy z samych łapek ).
Gotową galaretę kroi się idealnie nożem nic się nie rozpada, my jemy z octem ale można też podać z cytryną lub kto z czym lubi.