Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy znajdą się zwolennicy kurzych łapek ? wiem że są ludzie którzy nawet nie tkną tego rodzaju jedzenia, my zaś w biedzie wszystkiego byliśmy nauczeni. A już galaretę to uwielbiamy z każdego rodzaju mięsa czy nawet łapek lub kopytek wieprzowych. Jeśli są ludzie którzy lubią to danie z miłą chęcią podam wam przepis.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4687
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4144
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4687
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4144
Składniki
Do garnka wlać 2 litry wody i dodać umyte i oczyszczone z pazurków paznokcie ( po prostu je po ucinać ), dodać również marchew pokrojoną dowolnie, korzeń pietruszki i ziela oraz liścia laurowe ( ja zapomniałam o dodaniu ziela angielskiego i liściach ale to w niczym nie przeszkadza ).
Od czasu zagotowania się łapek gotować na wolnym ogniu dodając w czasie gotowania suszoną włoszczyznę oraz doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą i nadal gotować aż pojawi się na wodzie tak zwany kożuszek.
Jak już jest kożuszek dodać ząbki czosnku pokrojone w kostkę ( nie musi być drobno ), i lekko zagotować.
Z ugotowanej galarety wyciągnąć łapki ( nie wyglądają zachęcająco ale proszę się nie zrażać ) i oczyścić je z kości. Gorącą wodę galaretowatą przelać z całą zawartością do salaterki lub małych naczyń. Wrzucać oczyszczone skórki łapek i pozostawić do ostygnięcia całości . Gdy już wystygnie wstawić na noc do lodówki. Do tak zrobionej galarety można również dodać udo z kurczaka lub porcje rosołowe ( my chcieliśmy z samych łapek ).
Gotową galaretę kroi się idealnie nożem nic się nie rozpada, my jemy z octem ale można też podać z cytryną lub kto z czym lubi.