Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z nadmiarem niedzielnego rosołu? Oczywiście przepyszną przystawkę lub dodatek do wykwintnego śniadania czy kolacji. Galareta z rosołu, bogata w warzywa i mięso, rozpływa się w ustach i jest idealnym połączeniem smaków, które stworzyło się jeszcze przed zastygnięciem. Jeśli nie wyobrażasz sobie weekendu bez rosołu, to danie będzie dla ciebie ciekawą alternatywą. Dużą zaletą jest także szybkość i prostota przygotowania – wystarczy kilkanaście minut, by zamienić zwykłą zupę w coś wyjątkowego.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37032
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1682
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1493
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37032
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1682
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1493
Składniki
Galaretę z rosołu przenieś do lodówki i zostaw na co najmniej 6 godzin, do całkowitego stężenia.
Podawaj na zimno, najlepiej z dodatkiem octu, udekorowaną listkami natki pietruszki.
Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Bulion odcedź i przelej z powrotem do garnka.
Mięso z rosołu oddziel od kości i podziel je na mniejsze kawałki.
Warzywa z rosołu pokrój w kostkę, paski lub plasterki – marchewkę, seler, pora i inne składniki, które chcesz znaleźć w galarecie.
Groszek odcedź z zalewy, a paprykę pokrój w niewielką kostkę.
Wszystkie składniki przenieś do bulionu. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.
Z garnka odlej około ¼ czystego płynu. Rozprowadź w nim żelatynę i pozostaw ją do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzej mieszaninę i rozprowadź w pozostałym bulionie. Wymieszaj.
Przygotuj kilka czystych pojemników na galaretkę lub 1-2 większe formy. Przenieś do nich warzywa z mięsem, by wypełniały większość naczynia. Zalej całość bulionem.