Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
do galaretki drobiowej zwykle podaję sos tatarski
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13139
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13139
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Mięso zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, ściągając w międzyczasie szumy. Następnie dodać warzywa i przyprawy.
Marchewkę (i pietruszkę jak ktoś lubi) wyciągnąć z rosołu, gdy jest miękka, odłożyć. Rosół dalej gotować do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości.
Ugotowane udka ostudzić, usunąć z nich kości i chrząstki, pokroić. Rosół przecedzić, rozpuścić w nim żelatynę, dobrze doprawić solą (ewentualnie uzupełnić przegotowaną wodą do 2 litrów płynu).
W salaterkach układać pokrojone w plastry jajka, marchewkę, pieczarki, mięso, groszek i siekaną natkę pietruszki. Zalać rosołem, odstawić do stężenia.
Zrobić sos tatarski: jajka, korniszony i kapary bardzo drobno posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Gotową galaretkę podawać z sosem tatarskim lub skropioną sokiem z cytryny czy octem.