Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
do galaretki drobiowej zwykle podaję sos tatarski
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1180
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4833
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1483
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1180
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4833
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1483
Składniki
Mięso zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, ściągając w międzyczasie szumy. Następnie dodać warzywa i przyprawy.
Marchewkę (i pietruszkę jak ktoś lubi) wyciągnąć z rosołu, gdy jest miękka, odłożyć. Rosół dalej gotować do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości.
Ugotowane udka ostudzić, usunąć z nich kości i chrząstki, pokroić. Rosół przecedzić, rozpuścić w nim żelatynę, dobrze doprawić solą (ewentualnie uzupełnić przegotowaną wodą do 2 litrów płynu).
W salaterkach układać pokrojone w plastry jajka, marchewkę, pieczarki, mięso, groszek i siekaną natkę pietruszki. Zalać rosołem, odstawić do stężenia.
Zrobić sos tatarski: jajka, korniszony i kapary bardzo drobno posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Gotową galaretkę podawać z sosem tatarskim lub skropioną sokiem z cytryny czy octem.