Do góry

Przekąski Przepis na:

galaretka drobiowa

galaretka drobiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 816

Dodano:

Odsłon: 267

do galaretki drobiowej zwykle podaję sos tatarski

Składniki

  • udka z kurczaka - około 2 kg
  • marchewka - 1 duża lub 2 mniejsze
  • korzeń pietruszki - 1 szt
  • seler - kawałek korzenia
  • cebula - 1 szt
  • przyprawy - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk
  • żelatyna - 40 g
  • jajka na twardo -3-4 szt
  • groszek konserwowy - pół puszki
  • marynowane pieczarki - 150 g
  • siekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • SKŁADNIKI SOSU TATARSKIEGO:
  • majonez - 2 łyżki
  • jogurt naturalny lub gęsta śmietana - 2 łyżki
  • jajko na twardo - 1 szt
  • korniszony - 2-3 szt
  • kapary - 1 łyżka
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
galaretka drobiowa

Przygotowanie

  1. Mięso zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, ściągając w międzyczasie szumy. Następnie dodać warzywa i przyprawy.

  2. Marchewkę (i pietruszkę jak ktoś lubi) wyciągnąć z rosołu, gdy jest miękka, odłożyć. Rosół dalej gotować do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości.

  3. Ugotowane udka ostudzić, usunąć z nich kości i chrząstki, pokroić.
    Rosół przecedzić, rozpuścić w nim żelatynę, dobrze doprawić solą (ewentualnie uzupełnić przegotowaną wodą do 2 litrów płynu).

  4. W salaterkach układać pokrojone w plastry jajka, marchewkę, pieczarki, mięso, groszek i siekaną natkę pietruszki. Zalać rosołem, odstawić do stężenia.

  5. Zrobić sos tatarski: jajka, korniszony i kapary bardzo drobno posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.

  6. Gotową galaretkę podawać z sosem tatarskim lub skropioną sokiem z cytryny czy octem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń