Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
do galaretki drobiowej zwykle podaję sos tatarski
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 746
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424882
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10672
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336950
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 746
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424882
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10672
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336950
Składniki
Mięso zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, ściągając w międzyczasie szumy. Następnie dodać warzywa i przyprawy.
Marchewkę (i pietruszkę jak ktoś lubi) wyciągnąć z rosołu, gdy jest miękka, odłożyć. Rosół dalej gotować do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości.
Ugotowane udka ostudzić, usunąć z nich kości i chrząstki, pokroić. Rosół przecedzić, rozpuścić w nim żelatynę, dobrze doprawić solą (ewentualnie uzupełnić przegotowaną wodą do 2 litrów płynu).
W salaterkach układać pokrojone w plastry jajka, marchewkę, pieczarki, mięso, groszek i siekaną natkę pietruszki. Zalać rosołem, odstawić do stężenia.
Zrobić sos tatarski: jajka, korniszony i kapary bardzo drobno posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Gotową galaretkę podawać z sosem tatarskim lub skropioną sokiem z cytryny czy octem.