Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta mięsna, jaką wolicie, drobiową czy wieprzową? Ja uwielbiam każdą :) Jadałam podane z sosem tatarski lub chrzanowym. Nie powiem, też smakują dobrze, ale wolę jednak w tradycyjnej wersji czyli z octem lub cytryną :)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1162
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5697
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8780
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18236
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1162
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5697
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8780
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18236
Składniki
Kurczaka porcjujemy. Wkładamy do głębokiego garnka. Dodajemy oczyszczone warzywa w całości. Zalewamy zimną wodą - 2,5 l. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 2- 3 godziny. Odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy wszystko do lekkiego przestudzenia.
Następnie mięso i warzywa wyciągamy z wywaru. Cały wywar przecedzamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ma być intensywny w smaku. Wsypujemy do jeszcze gorącego (ale nie wrzącego!) wywaru żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mięso oddzielamy od kości, drobimy na małe kawałki. Można zmielić w maszynce, ale ja wolę takie rozdrobnione palcami.
Warzywa oprócz marchewki, odrzucamy.
Na przygotowanych wcześniej pojemnikach układamy kolejno: plastry jajek, warstwę groszku, plasterki marchewki, na końcu mięso, ale tylko do połowy pojemnika. Uzupełniamy składniki przestudzonym wywarem.
Odstawiamy gotowe, wypełnione pojemniki do chłodnego miejsca. Zastygniętą galaretkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyciągamy z pojemnika.
Jeżeli są to aluminiowe keksówki to wystarczy przeciąć w czterech rogach i łatwo wtedy ściągnąć pojemnik. Podajemy z ćwiartkami cytryny lub octem.