Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta mięsna, jaką wolicie, drobiową czy wieprzową? Ja uwielbiam każdą :) Jadałam podane z sosem tatarski lub chrzanowym. Nie powiem, też smakują dobrze, ale wolę jednak w tradycyjnej wersji czyli z octem lub cytryną :)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6939
Polecam.
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5227
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2301
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6939
Polecam.
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5227
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2301
Składniki
Kurczaka porcjujemy. Wkładamy do głębokiego garnka. Dodajemy oczyszczone warzywa w całości. Zalewamy zimną wodą - 2,5 l. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 2- 3 godziny. Odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy wszystko do lekkiego przestudzenia.
Następnie mięso i warzywa wyciągamy z wywaru. Cały wywar przecedzamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ma być intensywny w smaku. Wsypujemy do jeszcze gorącego (ale nie wrzącego!) wywaru żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mięso oddzielamy od kości, drobimy na małe kawałki. Można zmielić w maszynce, ale ja wolę takie rozdrobnione palcami.
Warzywa oprócz marchewki, odrzucamy.
Na przygotowanych wcześniej pojemnikach układamy kolejno: plastry jajek, warstwę groszku, plasterki marchewki, na końcu mięso, ale tylko do połowy pojemnika. Uzupełniamy składniki przestudzonym wywarem.
Odstawiamy gotowe, wypełnione pojemniki do chłodnego miejsca. Zastygniętą galaretkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyciągamy z pojemnika.
Jeżeli są to aluminiowe keksówki to wystarczy przeciąć w czterech rogach i łatwo wtedy ściągnąć pojemnik. Podajemy z ćwiartkami cytryny lub octem.