Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To doskonała przystawka na różne okazje i uroczystości, ale warto ją też przygotować na co dzień. Galaretka ładnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu, jest pyszną alternatywą dla zimnych nóżek, a przy tym urozmaici pozwoli na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14622
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14622
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Składniki
Odlewamy 200ml ciepłego bulionu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy. Mięso obieramy ze skóry, chrząstek i kości, kroimy w niewielką kostkę. Do ciepłego bulionu wlewamy ocet i doprawiamy do smaku (powinien być mocno doprawiony, żeby galaretka nie wyszła mdła). Po czym do pozostałego rosołu dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą i układamy plasterki marchewki i pietruszki, zalewamy bulionem, tak by przykrył warzywa i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie do formy wkładamy kukurydzę i również zalewamy bulionem, na chwilę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy galaretka stężeje, wykładamy warstwę marchewki i pietruszki, zalewamy bulionem, chłodzimy. Następnie tworzymy warstwę z groszku, na koniec warstwę mięsa. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.