Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Galaretka warzywna z agarem
  • Przekąski
  • Przepis na

Galaretka warzywna z agarem

14.04.2024 Odsłon: 2031
5.0 (7 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Wiele osób przygotowuje na święta tzw. zimne nóżki albo schab czy kurczaka w galarecie, a u mnie w tym czasie powstaje agarowa galaretka warzywna. Można ją przygotować w wersji wegańskiej, z samych warzyw i ja bardzo często tak robię. Wówczas galaretkę można jeść nawet podczas najbardziej restrykcyjnej i niskokalorycznej diety, a to się niekiedy przydaje na wiosnę. Jednak na Wielkanoc ozdabiam potrawę plasterkami, a w wersji na bogato – nawet połówkami jajek ugotowanych na twardo. Oba warianty są pyszne i oba warto wypróbować. A gotowa galaretka warzywna pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Dania główne Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Ten przepis zawiera cztery oddzielne przepisy, które można stosować razem lub...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Mięta
  • Chleby

Odsłon: 186

> 60 min >60 min
25
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 111

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

Futka
Futka
Przetwory

Szybki dżem truskawkowy

Przetwory Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na sta...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Dżemy

Odsłon: 16501

do 30 min 30 min
20
wałek
wałek
Ciasta

Budyniowiec z truskawkami i galaretką - bez pieczenia

Ciasta Budyniowiec z truskawkami i galaretką - bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto bez pieczenia, ze świeżymi truskawkami i galaretką. Cia...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciastka

Odsłon: 2929

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Ciasta

Krem kokosowy z mascarpone i kremówki

Ciasta Krem kokosowy z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki z dodatkiem wiórków kokosowych. Możn...

  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Ser

Odsłon: 303

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Tort Malibu z truskawkami

Ciasta Tort Malibu z truskawkami

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 449

do 60 min 60 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Dania główne Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Ten przepis zawiera cztery oddzielne przepisy, które można stosować razem lub...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Mięta
  • Chleby

Odsłon: 186

> 60 min >60 min
25
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 111

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

Futka
Futka
Przetwory

Szybki dżem truskawkowy

Przetwory Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na sta...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Dżemy

Odsłon: 16501

do 30 min 30 min
20
wałek
wałek
Ciasta

Budyniowiec z truskawkami i galaretką - bez pieczenia

Ciasta Budyniowiec z truskawkami i galaretką - bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto bez pieczenia, ze świeżymi truskawkami i galaretką. Cia...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciastka

Odsłon: 2929

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Ciasta

Krem kokosowy z mascarpone i kremówki

Ciasta Krem kokosowy z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki z dodatkiem wiórków kokosowych. Możn...

  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Ser

Odsłon: 303

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Tort Malibu z truskawkami

Ciasta Tort Malibu z truskawkami

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 449

do 60 min 60 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Galaretka warzywna z agarem
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 30 min
> 6 osób

Składniki

  • opakowanie mrożonych warzyw (450-500 g) bez ziemniaków w składzie
  • szklanka mrożonego groszku
  • puszka kukurydzy (odcedzonej z zalewy)
  • około 1 litra wrzącej wody
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 płaskie łyżeczki agaru rozmieszane w ćwierci szklanki zimnej wody
  • opcjonalnie – 2-3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki
Sposób przygotowania:
1

Mrożonka to może być włoszczyzna pokrojona w kostkę (nie w paski) z dodatkiem fasolki szparagowej, kalafiora i brukselki. Ja najbardziej lubię taki właśnie zestaw, ale Ty możesz wybrać zupełnie inny zestaw warzyw, czyli takie, jakie lubisz. Może tylko kalafior + brokuł + marchewka?

2

Ja swoją mieszankę zawsze uzupełniam dodatkiem mrożonego groszku (nie z puszki, on się tu nie nadaje). I dla koloru oraz smaku dodaję kukurydzę z puszki, bo ją uwielbiam. I jeszcze jedna ważna uwaga – zamiast mrożonki można użyć świeżych warzyw, zwłaszcza pod koniec lata, bo wtedy mamy wielką obfitość w ogrodzie. Ja swoją galaretę przygotowałam na Wielkanoc, więc użyłam mrożonki.

3

Do odpowiednio dużego garnka włóż mrożoną mieszankę warzywną oraz groszek.

4

Dodaj około litra wrzącej wody – powinno być jej tyle, aby przykryła warzywa cienką warstwą. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia.

5

W międzyczasie agar zalej niewielką ilością zimnej wody, wymieszaj i zostaw na minutkę do napęcznienia.

6

Gdy warzywa w garnku się zagotują, a agar-agar nasiąknie wodą – wlej go do garnka, mieszając łyżką. Dodaj jeszcze pieprz i sól do smaku pamiętając, że wywar musi być dość mocno przyprawiony, aby dobrze smakował po ostudzeniu. Zwłaszcza pieprzu nie żałuj.

7

W międzyczasie przygotuj foremki. Ja użyłam jednej większej w kształcie babki oraz kilku małych foremek, idealnych do transportu, bo nie wszystko zmieściło się do dużej formy. Na dnie foremek poukładałam plasterki jajek, pamiętając o tym, że po wyjęciu galaretki na talerz dno stanie się wierzchem.

8

Gotuj warzywa do miękkości, mrożonce powinno wystarczyć 8-10 minut. Pamiętaj o wykonaniu próby konsystencji, schładzając małą porcję wywaru w lodówce. Proszki agarowe bywają bardzo różne. Ja tu podaję proporcję, z której sama korzystam, ale moc żelowania poszczególnych partii agaru może być mniejsza lub większa. Dlatego sugeruję, aby pod koniec gotowania wlać dwie łyżki wywaru na spodek i wstawić na chwilę do lodówki. Galaretka szybko stężeje, a Ty dasz radę ocenić jej konsystencję. Gdyby okazało się, że jest zbyt luźna – zdążysz dodać nieco więcej agaru i znów zagotować przed rozlaniem do foremek.

9

Pod koniec gotowania dodaj do garnka kukurydzę z puszki i wymieszaj wszystko.

10

Jeśli próba konsystencji wypadła pomyślnie, to zacznij wylewać galaretę do foremek. Najpierw cienką warstwą wywaru zalej plasterki jajek, a po chwili, gdy ta warstwa leciutko stężeje, możesz już wykładać warzywa.

11

Przekładaj warzywa wraz z wywarem ostrożnie, tak, aby jajka wciąż pozostały na dnie. Bo one czasem lubią wypływać na powierzchnię.

12

Przykryj formy i odstaw w spokojne miejsce do stężenia. Agarowa galaretka warzywna (w przeciwieństwie do galaret na bazie żelatyny) nie musi zastygać w lodówce, co jest jej wielką zaletą.

13

Zaraz po zastygnięciu możesz podawać galaretkę warzywną, wykładając ją na talerz.

14

W tym celu należy podważyć galaretę cienkim nożem, wpuszczając powietrze pomiędzy formę i galaretkę. W tym momencie już sama wyskoczy na talerz.

15

Galaretę można na talerzu skropić cytryną lub octem, podobnie jak „galart”, czyli „zimne nóżki”.

16

I w tej wersji (lecz bez jajka) można jeść tę galaretkę nawet podczas warzywno-owocowej diety doktor Ewy Dąbrowskiej, czyli w czasie postu Daniela.

17

Bardzo dobrze pasuje tutaj sos tatarski.

18

Ja lubię podać do niej chrzan i majonez.

19

Tak, jak na zdjęciu :)

20

Czasem przygotowuję sos majonezowo-chrzanowy, wyrazisty, ale nie tak bardzo ostry, jak chrzan domowej roboty.

21

Ten sos opiszę przy innej okazji, a tu tylko pokazuję go na zdjęciach.

22

I to by było na tyle, smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki