Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moze sie komus wydac, ze to danie tuczace, lecz powiem, ze ma niezastapione dzialanie dla kosci i stawow. Dodatkowo jest bardzo pozywne, a smaczne, ze ho ho
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1883
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8434
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 801
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254497
Polecam.
Odsłon: 1537
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1883
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8434
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 801
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254497
Polecam.
Odsłon: 1537
Składniki
Mieso moczymy w zimnej wodzie przez okolo 1 godzine, nastepnie dokladnie myjemy w cieplej wodzie i oczyszczamy, dodajemy ziola i przyprawy oraz jarzynke jak do rosolu i gotujemy. Dodajemy do gotowania takze czosnek. Woda powinna wszystko tylko lekko przykrywac. Podczas gotowania bedziemy ja nieznacznie uzupelniac.
Osobno gotujemy jajka na twardo, a zielony groszek odsaczamy na sitku. to wszystko bedzie dodane na samym koncu.
Po okolo 35-40 minutach gotowania, w pierwszej kolejnosci wyjmujemy z garnka nozki z kurczaka i odstawiamy na talerzu do ostygniecia. Nastepnie obieramy mieso i kroimy w niewielkie kawalki. Zostawiamy na talerzu. Wyjmujemy takze marchewki, pietruszke i seler, takze studzimy i kroimy. Por wyjmujemy i wyrzucamy. Byl potrzebny tylko dla smaku.
Nastepnie wyjmujemy (po ok. nastepnych 25 minutach) karkowke, studzimy i kroimy w niewielkie kawalki. Razem z kurczakiem zostawiamy na koniec.
Nozki jeszcze dalej gotujemy, wszystkiego razem ponad 2 godziny, moze byc 2,5 godziny. Takze wyjmujemy, studzimy, obieramy te swinskie nozki i kroimy :-))
w miedzyczasie przygotowujemy zelatyne wieprzowa z torebki, ilosc dotyczaca 2 litrow wody rozrabiamy wg przepisu z opakowania w zaledwie 1 szklance wody.
Teraz do wywaru z miesa i jarzyn, ktory juz zdjelismy z ognia, dodajemy cale pokrojone mieso i jarzyny, zielony groszek i rozrobiona dokladnie zelatyne. Mieszamy tez dokladnie :-))
Odstawiamy na okolo jeszcze pol godzinki i przelewamy do miseczek nastepnie do kazdej miseczki zatapiamy pol jajk na twardo, odstawiamy do ostygniecia i do lodowki.
Na drugi dzien zajadamy z chlebkiem pelnoziarnistym, posmarowanym tluszczem, jaki sie wytraci na wierzchu galaretki. Nalezy nie zapominac, ze zoladek ma ograniczona przestrzen, po ktorej przekroczeniu mozemy napotkac na bole brzuszka....