Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubiona przez każdego , małego i dużego łasucha . Każdy robi z golonki czy z kurczaka a ja dziś zaserwuję galaretkę ale z łopatki wieprzowej .
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 105
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 51
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2887
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 105
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 51
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2887
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Składniki
Mięso myjemy , kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do garnka dokładamy obrane warzywa , cebulę , czosnek przekrojony na pół (nie obrane) oraz liść laurowy i kulki ziela angielskiego oraz pieprzu . Zalewamy wodą (tyle by mięso było delikatnie zalane lecz nie pływało) dosypujemy Vegete , zagotowujemy następnej zmiejszamy gaz i gotujemy do miękkości mięsa (około godziny do dwóch) . Po upływie tego czasu , gdy mięso będzie miękkie całość przecedzamy przez sitko . Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki , marchewkę kroimy w drobną kostkę . Gotowy rosół (łącznie około ponad 2 litrów) podgrzewamy , wrzucamy do niego pokrojone mięso , marchewka oraz natkę pietruszki , dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku . Żelatynę rozpuścić w szklance rosołu następnie wlewamy do całości i dokładnie mieszamy .
Tak przygotowany rosół z mięsem i żelatyną rozlewamy do foremek lub małych miseczek . Gotową galaretkę chowamy do lodówki na około 12 godzin do stężenia .