Do góry

Przekąski Przepis na:

Galaretka z mięsem drobiowym, jajkiem i warzywami

Galaretka z mięsem drobiowym, jajkiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 95

Dodano:

Odsłon: 1743

Taka galaretka sprawdza się świetnie z okazji świąt czy przyjęć domowych, jest pyszna i idealna na każdą dietę.

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • cała włoszczyzna jak na rosół
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • żelatyna zgodnie z ilością wywaru
  • dodatkowo:
  • 4 jajka ugotowane na twardo pokrojone w krążki
  • mała puszka 200g groszku konserwowego
  • mała puszka 200 g kukurydzy konserwowej
  • 3 marchewki pokrojone w kosteczkę z gotowania udek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka oczyszczamy z tłustej skóry, zalewamy zimną wodą jak na rosół, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy energię grzewczą, po odszumowaniu dodajemy obrane warzywa i pozostałe składniki.
    Gotujemy do miękkości mięsa i lekko studzimy. Odcedzamy mięso i warzywa, w rosole rozpuszczamy żelatynę i studzimy.

    Do miseczek dajemy porcje pokrojonego mięsa, jajek, marchewki, groszku, kukurydzy, natki i zalewamy galaretką.
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Można przed zalaniem galaretki dodać do środka kleksy sosu tatarskiego lub majonezu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń