Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretka z nóżek wieprzowych nie musi być nudna. A może by tak zamiast marchewki i pietruszki wewnątrz, znajdowały się one na zewnątrz – w postaci kremowego puree? To bardzo nietypowa propozycja, która z pewnością zapadnie wszystkim w pamięci. Jeśli jednak wolicie bardziej tradycyjne rozwiązania, wasza galaretka z nóżek wieprzowych może pozostać bez warzywnych dodatków, udekorowana jedynie ostrą musztardą lub chrzanem.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2091
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 164
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1086
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12036
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2091
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 164
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1086
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12036
Składniki
Całe mięso umyj i umieść w dużym garnku z wodą. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, a także liście laurowe. Cebulę w łupinie opal nad palnikiem i także dodaj do wywaru. Dopraw całość solą i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Gotuj bulion na małym ogniu przez godzinę.
Wyjmij wszystkie warzywa, a pozostałe mięso gotuj przez kolejne 2-3 godziny, do momentu aż będzie samo odchodzić od kości. Warzywa odłóż na bok.
Po ugotowaniu, mięso wyjmij i ostudź. Wyjmij kości i nadmiar tłuszczu, a jadalne części pokrój lub porwij na drobniejsze kawałki i przełóż je do przygotowanych wcześniej miseczek na galaretę.
Bulion odcedź na bardzo drobnym sicie, a najlepiej na gazie. Dodaj pieprz i majeranek. Odlej kilka łyżek bulionu do małej miseczki i rozrób w nich żelatynę. Pozostaw chwilę do napęcznienia i wlej ją z powrotem do wywaru.
Bulionem zalej mięso w miseczkach. Galaretki z nóżek wieprzowych wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Odłożone wcześniej warzywa przełóż do blendera i utrzyj na krem, w razie konieczności dodając po łyżce pozostawionego bulionu lub wody. Masę warzywną przełóż do rękawa cukierniczego. Przed podaniem galarety mięsnej udekoruj ją gwiazdką z puree warzywnego.