Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 561
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 133
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 561
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 133
Składniki
Oczyszczone, umyte skrzydełka zalać zimną wodą, tak, żeby mięso było przykryte i dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, suszone warzywa i sól. Gotować na wolnym ogniu ok 45 min, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wywar z mięsem przestudzić i przecedzić. Mięso dokładnie obrać z kości i większe kawałki mięsa pokroić lub poszarpać. Osączyć na sicie groszek konserwowy i kukurydzę. Pomieszać razem. Do wywaru dodać żelatynę i postawić na gazie. Mieszać i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotować. Do wywaru dodać mięso i groszek z kukurydzą. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku, pomieszać. Dno większej salaterki lub małych miseczek wyłożyć pokrojonym w plasterki jajkiem ugotowanym na twardo. Na jajka wylewać bulion z mięsem i warzywami. Salaterkę, miseczki wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała. Żeby wyjąć galaretkę z naczynia, wystarczy na kilka chwil naczynie zanurzyć w ciepłej wodzie. Galaretkę podawać oprószoną drobno pokrojonym koperkiem i skropioną sokiem z cytryny. Smacznego.