Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj babeczki kojarzą się ze słodkościami. Tym razem możesz zaprezentować gościom galaretkowe babeczki wielkanocne z wersji wytrawnej. Przystawka fantastycznie zaprezentuje się na świątecznym stole. Przygotowanie babeczek wymaga ugotowania bulionu warzywno-drobiowego. Wykorzystaj tę okazję i wrzuć do wywaru trochę więcej włoszczyzny. Warzywa przydadzą się do wykonania tradycyjnej, jarzynowej sałatki z majonezem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4509
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 31
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4509
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 31
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 62
Składniki
Opłucz nogi kurczaka i włóż do garnka. Umyj i obierz marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Warzywa pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Zalej 2 litrami zimnej wody oraz dorzuć listki laurowe i ziele angielskie. Dosyp łyżeczkę soli i zagotuj bulion na większym ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz gaz i gotuj przez 1-1,5 w międzyczasie zdejmując pianę z powierzchni bulionu. Ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupek.
Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, wyłącz bulion, odcedź zawartość i odlej litr płynu. Do pozostałej części rosołu wsyp żelatynę i porządnie rozmieszaj. Pozwól bulionowi lekko stężeć.
Obierz mięso z kurczaka z kości i skór oraz porwij na mniejsze kawałki. Możesz także wykorzystać marchewkę z bulionu i dodać ją do babeczek. Wystarczy tylko, że pokroisz ją w kostkę.
Przygotuj silikonowe foremki na muffinki. Na spód każdej foremki wyłóż przekrojone na pół jajko, następnie wykładaj mięso z kurczaka, kukurydzę, groszek i ewentualnie marchewkę. Zalej całość tężejącym rosołem. Babeczki będą gotowe za 4-5 godzin.