Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że gofry można jeść tylko na słodko? Wytrawne gofry z cukinii to oryginalny pomysł na pyszną przekąskę w ciągu dnia. Przygotowane według tego przepisu wygodzą niesamowicie lekkie, cudownie chrupiące, z delikatnym wnętrzem. Najlepiej smakują podawane z kleksem śmietany lub w towarzystwie sosu czosnkowego.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 506
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13061
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 506
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13061
Składniki
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Całość oprawiamy solą i odstawiamy na bok na około 15 minut. Następnie odsączamy z nadmiaru wody.
Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i szatkujemy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka, mleko i olej. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy cukinię z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki. Ciasto na gofry doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzaną gofrownicę przelewamy ciasto. Pieczemy gofry na złoty kolor. Studzimy na kratce.
Gofry z cukinii serwujemy solo, z kleksem śmietany lub w towarzystwie sosu czosnkowego. Smacznego!