Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że gofry można jeść tylko na słodko? Wytrawne gofry z cukinii to oryginalny pomysł na pyszną przekąskę w ciągu dnia. Przygotowane według tego przepisu wygodzą niesamowicie lekkie, cudownie chrupiące, z delikatnym wnętrzem. Najlepiej smakują podawane z kleksem śmietany lub w towarzystwie sosu czosnkowego.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 241
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1457
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8923
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 241
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1457
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8923
Składniki
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Całość oprawiamy solą i odstawiamy na bok na około 15 minut. Następnie odsączamy z nadmiaru wody.
Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i szatkujemy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka, mleko i olej. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy cukinię z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki. Ciasto na gofry doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzaną gofrownicę przelewamy ciasto. Pieczemy gofry na złoty kolor. Studzimy na kratce.
Gofry z cukinii serwujemy solo, z kleksem śmietany lub w towarzystwie sosu czosnkowego. Smacznego!