Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofry z cukinii są nie tylko pożywnym daniem, ale też smacznym oraz zdrowszym niż klasyczne placki. Cukinia jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, potas i magnez, dzięki czemu świetnie wspiera ogólne funkcjonowanie organizmu. Warzywa sprawiają, że całość ma wyższą wartość odżywczą. Forma ich podania jest idealna nawet dla małych smakoszy - nikt się przecież nie domyśli, że w tych chrupiących placuszkach znajduje się aż tyle tego wyjątkowego, zielonego warzywa! Z powodzeniem możesz też poeksperymentować z innymi dodatkami – marchewką, pietruszką czy dynią.
Najczęstszym problemem jest zbyt rzadkie ciasto, które sprawi, że gofry są zbyt miękkie i sflaczałe. Cukinie zawierają bardzo dużo wody, dlatego kluczowe jest jej dokładne odsączenie. Po starciu warzywa na tarce, posyp je solą i odstaw na 15 minut. Następnie bardzo mocno odciśnij wiórki rękami lub owiń gazą i skręć, odciskając wilgoć. Dodatkowo możesz osuszyć cukinię ręcznikami papierowymi. Im mniej wody znajdzie się w cieście w trakcie pieczenia, tym gofry będą bardziej chrupiące.
Zbyt rzadkie ciasto jest najczęściej konsekwencją właśnie niedostatecznego odciśnięcia cukinii. By uratować masę, możesz dodać 1-2 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej, aby całość zagęścić. To bardzo powszechny trik stosowany przy przygotowywaniu chociażby kotletów z cukinii. Możesz też dodać mąkę jaglaną, która jest bezglutenowa i lekkostrawna, a także dostarcza dużej ilości błonnika i minerałów.
Upewnij się, że gofrownica jest równomiernie napełniona ciastem. Nakładaj porcje masy na środek i delikatnie rozprowadź ciasto do brzegów za pomocą łyżki. Nie otwieraj urządzenia, dopóki para nie przestanie uchodzić – to znak, że woda wyparowała i gofry są upieczone. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy odłóż je na kratkę, a nie na talerz. Dzięki temu wilgoć swobodnie odparuje, a placki zachowają chrupkość na dłużej. Układanie ich jeden na drugim lub na płaskiej powierzchni sprawi, że zmiękną.
Przepis sugeruje użycie małej cebuli. W zależności od indywidualnych preferencji, możesz użyć zarówno białej, jak i czerwonej odmiany. Warzywo nadaje lekko słodkiego, przyjemnego smaku, ale jeśli jej nie lubisz, możesz ją pominąć lub zastąpić szalotką. W cieście świetnie sprawdzi się też przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamiast mąki pszennej możesz też użyć wersji bezglutenowej – ryżowej, jaglanej, z ciecierzycy. Pamiętaj tylko, że każdy składnik ma nieco inną chłonność płynów, dlatego konieczna może być modyfikacja proporcji produktów. Ostateczna konsystencja powinna być nieco gęstsza niż w przypadku słodkich gofrów.
Tak przygotowane gofry z cukinii świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim. Ze świeżego czosnku możesz przyrządzić też aromatyczny sos lub dip do serwowania czy tzatziki. Placuszki możesz też podać jako samodzielny dodatek do obiadu czy też spakować je do śniadaniówki. Jeśli lubisz ostrzejsze i bardziej wyraziste smaki, warto do ciasta podczas smażenia dodać szczyptę chili, a chwilę przed zdjęciem ich z gofrownicy, posypać wierzch tartym cheddarem.
Gofry z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych, warzywnych dodatków obiadowych. Sprawdzą się zamiast smażonych w tłuszczu frytek czy ziemniaków. Dodadzą do każdego posiłku ciekawej tekstury, ale także i prezentacji. Serwowane na talerzu wyglądają zjawiskowo z dodatkiem kleksa kwaśnej śmietany, posypane siekaną natką pietruszki.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8588
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17415
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 547
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 85
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 209
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8588
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17415
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 547
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 85
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 209
Składniki
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Całość oprawiamy solą i odstawiamy na bok na około 15 minut. Następnie odsączamy z nadmiaru wody.
Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i szatkujemy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka, mleko i olej. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy cukinię z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki. Ciasto na gofry doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzaną gofrownicę przelewamy ciasto. Pieczemy gofry na złoty kolor. Studzimy na kratce.
Gofry z cukinii serwujemy solo, z kleksem śmietany lub w towarzystwie sosu czosnkowego. Smacznego!