Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
GOLONKA KRÓLEWSKA z przepisu Tyberiusza SKŁADNIKI: • golonka wieprzowa peklowana • olej do smażenia • ¼ litra piwa jasnego SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki • 1 pietruszka w cienkie słupki • 1 seler w cienkie słupki • 1 por w cienkie plastry • 1 łyżeczka miodu • 1 mały imbir pokrojony w cienkie słupki • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie • 1½ litra bulionu • ¼ litra piwa jasnego SPRZĘT: brytfanna TEMPERATURA: 250◦C (poz.5); 200◦C (poz.4) CZAS: ok.45 min. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na marynatę połączyć z sobą. Do przygotowanej marynaty włożyć golonkę zostawić na minimum 4 godziny. Wstawić brytfannę do urządzenia. Rozgrzać urządzenie do 250◦C (poz.5). Wlać olej do brytfanny. Następnie przez 10 min opiekać golonkę przy zamkniętym urządzeniu. Zmniejszyć temperaturę do 200◦C (poz.4) wlać całą marynatę i dusić wszystko do miękkości golonki ok. 20 minut. Wlać do brytfanny ¼ litra piwa. Gotować jeszcze 5 min. Wyjąć golonkę odcedzić marynatę. Następnie kolejny raz przez 10 min opiekać golonkę przy zamkniętym urządzeniu. Co 2 minuty polewać golonkę ¼ litra piwa. Po 10 minutach dodać sos z odcedzonej marynaty. Smażyć przez kolejne 5 minut. Podawać z chrzanem i koniecznie z zimnym piwem.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 280
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 280
Składniki
GOLONKA KRÓLEWSKA z przepisu Tyberiusza SKŁADNIKI: • golonka wieprzowa peklowana • olej do smażenia • ¼ litra piwa jasnego SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki • 1 pietruszka w cienkie słupki • 1 seler w cienkie słupki • 1 por w cienkie plastry • 1 łyżeczka miodu • 1 mały imbir pokrojony w cienkie słupki • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie • 1½ litra bulionu • ¼ litra piwa jasnego SPRZĘT: brytfanna TEMPERATURA: 250◦C (poz.5); 200◦C (poz.4) CZAS: ok.45 min. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na marynatę połączyć z sobą. Do przygotowanej marynaty włożyć golonkę zostawić na minimum 4 godziny. Wstawić brytfannę do urządzenia. Rozgrzać urządzenie do 250◦C (poz.5). Wlać olej do brytfanny. Następnie przez 10 min opiekać golonkę przy zamkniętym urządzeniu. Zmniejszyć temperaturę do 200◦C (poz.4) wlać całą marynatę i dusić wszystko do miękkości golonki ok. 20 minut. Wlać do brytfanny ¼ litra piwa. Gotować jeszcze 5 min. Wyjąć golonkę odcedzić marynatę. Następnie kolejny raz przez 10 min opiekać golonkę przy zamkniętym urządzeniu. Co 2 minuty polewać golonkę ¼ litra piwa. Po 10 minutach dodać sos z odcedzonej marynaty. Smażyć przez kolejne 5 minut. Podawać z chrzanem i koniecznie z zimnym piwem.