Do góry

Przekąski Przepis na:

golonka z thermocookera

golonka z thermocookera

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 436

GOLONKA KRÓLEWSKA z przepisu Tyberiusza SKŁADNIKI: • golonka wieprzowa peklowana • olej do smażenia • ¼ litra piwa jasnego SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki • 1 pietruszka w cienkie słupki • 1 seler w cienkie słupki • 1 por w cienkie plastry • 1 łyżeczka miodu • 1 mały imbir pokrojony w cienkie słupki • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie • 1½ litra bulionu • ¼ litra piwa jasnego SPRZĘT: brytfanna TEMPERATURA: 250◦C (poz.5); 200◦C (poz.4) CZAS: ok.45 min. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na marynatę połączyć z sobą. Do przygotowanej marynaty włożyć golonkę zostawić na minimum 4 godziny. Wstawić brytfannę do urządzenia. Rozgrzać urządzenie do 250◦C (poz.5). Wlać olej do brytfanny. Następnie przez 10 min opiekać golonkę przy zamkniętym urządzeniu. Zmniejszyć temperaturę do 200◦C (poz.4) wlać całą marynatę i dusić wszystko do miękkości golonki ok. 20 minut. Wlać do brytfanny ¼ litra piwa. Gotować jeszcze 5 min. Wyjąć golonkę odcedzić marynatę. Następnie kolejny raz przez 10 min opiekać golonkę przy zamkniętym urządzeniu. Co 2 minuty polewać golonkę ¼ litra piwa. Po 10 minutach dodać sos z odcedzonej marynaty. Smażyć przez kolejne 5 minut. Podawać z chrzanem i koniecznie z zimnym piwem.

Składniki

  • golonka
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
golonka z thermocookera

Przygotowanie

  1. GOLONKA KRÓLEWSKA z przepisu Tyberiusza
    SKŁADNIKI:
    • golonka wieprzowa peklowana
    • olej do smażenia
    • ¼ litra piwa jasnego
    SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
    • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
    • 1 pietruszka w cienkie słupki
    • 1 seler w cienkie słupki
    • 1 por w cienkie plastry
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 mały imbir pokrojony w cienkie słupki
    • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
    • 1½ litra bulionu
    • ¼ litra piwa jasnego
    SPRZĘT: brytfanna
    TEMPERATURA: 250◦C (poz.5); 200◦C (poz.4)
    CZAS: ok.45 min.
    PRZYGOTOWANIE:
    Wszystkie składniki na marynatę połączyć z sobą. Do przygotowanej marynaty włożyć golonkę zostawić na minimum 4 godziny.
    Wstawić brytfannę do urządzenia. Rozgrzać urządzenie do 250◦C (poz.5). Wlać olej do brytfanny.
    Następnie przez 10 min opiekać golonkę przy zamkniętym urządzeniu. Zmniejszyć temperaturę do 200◦C (poz.4) wlać całą marynatę i dusić wszystko do miękkości golonki ok. 20 minut. Wlać do brytfanny ¼ litra piwa. Gotować jeszcze 5 min. Wyjąć golonkę odcedzić marynatę. Następnie kolejny raz przez 10 min opiekać golonkę przy zamkniętym urządzeniu. Co 2 minuty polewać golonkę ¼ litra piwa. Po 10 minutach dodać sos z odcedzonej marynaty. Smażyć przez kolejne 5 minut. Podawać z chrzanem i koniecznie z zimnym piwem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń