Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słońce świeci, czasem żar z nieba leje, a ja przy grillu dodatkowo się grzeję. Czasem deszczyk tylko mnie schłodzi, czasem podmuch wiatru ochłodzi. Lubię grillowanie, bo to na świeżym powietrzu jest gotowanie. Niektóre dania są bardzo banalne, ale z rożna z pewnością staja się oryginalne. Tak jak te francuskie poduszeczki, które można w piekarniku przygotować, ale ja postanowiłam je grillować. Ich przygotowanie, jest nie skomplikowane, więc warto spróbować to grillowe danie.
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy po długości na połowę. Na jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch mięsa po długości) liście szpinaku. Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy w roladę, którą kroimy na ok. 8 części.
Grill rozgrzewamy, układamy na nim podwójnie złożoną folię aluminiową do pieczenia, przekładamy na nią poduszeczki francuskie i grillujemy pod przykryciem ok. 20 min, do zrumienienia. Odpowiednia temp. to 200°C. Poduszeczki można jeszcze na chwilkę odwrócić bezpośrednio na rożno, żeby się przypiekły. Rada: ciasto francuskie delikatnie przyklei się do foli, dlatego przez jedno odwrócenie, można je wszystkie naraz przypiec. Po lekkim przestygnięciu łatwo odklejają się od foli. Idealna przekąska na jeden – dwa kęsy, ok. 18 szt. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym wymieszanym z solą, pieprzem i posiekaną świeżą miętą.