Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka ze 100% mąki gryczanej. Zdrowa, lekka przekąska. Świetnie smakują z mleczną kawą.
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 719
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 197
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 44
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2248
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 719
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 197
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 44
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2248
Składniki
Składniki mieszamy ze sobą w głębokim naczyniu. Do mąki dodajemy lekko podgrzaną margarynę. Podsypujemy przyprawami, otrębami, wiórkami, na końcu szczyptą sody. Wyrabiamy rękami ciasto. Ciasto może być lekko kruche, nie trzymać, ale nic nie szkodzi. Ciasto rozwałkować na 0,5-1cm grubości w zależności jak grube chcemy ciastka. Osobiście lubię cieniutkie, są bardziej chrupiące. Wykroić kółeczka, tu również zależy od nas jakiej średnicy oczekujemy. Ja użyłem małej szklaneczki (tureckiej do herbaty). Do nagrzanego piekarnika, na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wstawiamy ciastka. Pieczemy około 20 minut, na 200C. Po 10 minutach przewrócić na drugą stronę. Ciastka są gotowe, gdy mają krawędzie ciemnobrązowe.
Po wyjęciu z piekarnika, ułożyć na talerzu i poczekać 15-20 minut aż przestygną. Najlepiej smakują następnego dnia. Ciastka są zdatne do spożycia nawet tydzień. Najlepiej smakują drugiego i trzeciego dnia. Piernikowo korzenny aromat podkreśla smak kawy. Polecam do latte lub cappuccino.