Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ciasta drożdżowego można wyczarować naprawdę smaczne przekąski...A to jedna z wielu propozycji, czyli drożdżowe grzebyki z prażonym jabłkiem ;)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Drożdże zasypać cukrem, odstawić. Następnie dodać część ciepłego mleka, kilka łyżek mąki i tak przygotowany rozczyn odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Następnie dodać mąkę, sól, resztę mleka i stopione masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej 60 min. W tym czasie jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć na patelni z dodatkiem cukru i cynamonu. Ostudzić.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt, z którego wykrawamy mniejsze o bokach ok. 10x14cm. Na wysokości ok.1/3 robimy nacięcia nożem. Na jednym brzegu układamy nadzienie i zwijamy ciasto w rulon.
Tak zwinięte ciasteczka odkładamy na ok. 20 min. do napuszenia. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec do zrumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 15 min. Ostudzić i posypać pudrem. Smacznego!