Do góry

Przekąski Przepis na:

Grzyby marynowane w zalewie octowej

Grzyby marynowane w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 43

Dodano:

Odsłon: 1892

Grzyby marynowane w zalewie octowej, najlepiej zbierane samemu, wtedy smakują najlepiej :). Sezon w pełni, więc grzyby kupimy także na bazarze czy niektórych ulicach od lokalnych zbieraczy.

Składniki

  • grzyby
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ocet
  • ziele angielskie
  • woda
  • cukier
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1- umyte i obrane grzyby, większe pokrojone na pół, ćwiartkę, mniejsze w całości.
    2- dobrze myjemy i wyparzamy słoiki.
    3- kroimy grzyby.
    4 - to co nam będzie potrzebne: ocet, ziele angielskie, liść laurowy, sól, ziarenka pieprzu, cukier, woda. ząbek czosnku.
    5 -Wrzucamy grzyby i cebulę do lekko osolonej wody.
    - obgotowujemy grzyby i cebulę (pół cebuli, pokrojoną w paseczki), wrzucamy do gotującej wody na ok. 5 min. - w drugim garnku gotujemy zalewę ( 3 szklanki wody + 1 szkl. octu, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, łyżeczkę soli i 1-3 łyżeczki cukru w zależności jaką lubimy zalewę )
    6- odcedzamy grzyby,wypłukujemy krótko w zimnej wodzie.
    7 - przygotowane, suche słoiki.
    8 - przekładamy grzyby i cebulkę do słoików.
    9 - dodajemy przyprawy z zalewy + jeśli lubimy pół ząbka czosnku do słoika, zalewamy słoiki zalewą.
    10 - dobrze zakręcamy słoiki i kładziemy do góry dnem do ostygnięcia, można też zawekować, włożyć do wrzącej wody i gotować słoiki ok. 10 min.

    Zobacz poniżej na filmie jak to wyglądało.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 września Pyszne są takie grzybki :) Zawsze muszę mieć w spiżarce taki słoiczek :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń