Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby marynowane w zalewie octowej, najlepiej zbierane samemu, wtedy smakują najlepiej :). Sezon w pełni, więc grzyby kupimy także na bazarze czy niektórych ulicach od lokalnych zbieraczy.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 105
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 91
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 105
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 91
Składniki
1- umyte i obrane grzyby, większe pokrojone na pół, ćwiartkę, mniejsze w całości. 2- dobrze myjemy i wyparzamy słoiki. 3- kroimy grzyby. 4 - to co nam będzie potrzebne: ocet, ziele angielskie, liść laurowy, sól, ziarenka pieprzu, cukier, woda. ząbek czosnku. 5 -Wrzucamy grzyby i cebulę do lekko osolonej wody. - obgotowujemy grzyby i cebulę (pół cebuli, pokrojoną w paseczki), wrzucamy do gotującej wody na ok. 5 min. - w drugim garnku gotujemy zalewę ( 3 szklanki wody + 1 szkl. octu, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, łyżeczkę soli i 1-3 łyżeczki cukru w zależności jaką lubimy zalewę ) 6- odcedzamy grzyby,wypłukujemy krótko w zimnej wodzie. 7 - przygotowane, suche słoiki. 8 - przekładamy grzyby i cebulkę do słoików. 9 - dodajemy przyprawy z zalewy + jeśli lubimy pół ząbka czosnku do słoika, zalewamy słoiki zalewą. 10 - dobrze zakręcamy słoiki i kładziemy do góry dnem do ostygnięcia, można też zawekować, włożyć do wrzącej wody i gotować słoiki ok. 10 min. Zobacz poniżej na filmie jak to wyglądało. Smacznego