Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna potrawa z kuchni niemieckiej
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 61
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 50
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 686
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 61
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 50
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 686
Składniki
Młode ziemniaki umyłem, ugotowałem na półtwardo w mundurkach. Lekko przestudziłem, pokroiłem w grubą kostkę. Obrany czosnek pokroiłem na plasterki, smażyłem na 5 łyżkach oliwy, aż nabrał złotego koloru. Następnie dodałem ziemniaki i przyrumieniłem je na średnim ogniu. Kiełbasę (u mnie chorizo ) pokroiłem na grube plasterki i dodałem do ziemniaków. Groszek umyłem, odciąłem końcówki i zdjąłem łykowate nitki. Blanszowałem 3 minuty. Z części strąków, tych bardziej dojrzałych wyłuskałem groszek. Dodałem do ziemniaków wraz z oliwkami i smażyłem jeszcze około 15 minut. Pod koniec smażenia dolałem jedną chochelkę rosołu warzywnego. Gotowy gulasz przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili. Przed podaniem udekorowałem świeżymi ziołami.