Do góry

Przekąski Przepis na:

Hiszpański omlet ziemniaczany - tortilla de patatas

Przepis dnia 2017-04-29
Hiszpański omlet ziemniaczany - tortilla de patatas

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 963

Dodano:

Odsłon: 9465

Tortilal de patatas jest bardzo popularna w Hiszpanii. Prosta w przygotowaniu przekąska ma wiele wariantów i kombinacji. Zapraszam do wypróbowania!

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 5 jajek
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • Pieprz
  • Sól
  • do podania szczypiorek, tabasco
  • pół papryki zielonej lub czerwonej
  • (opcjonalne) kawałki chorizo
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie ziemniaki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor ok. 6-7 minut lub do chwili gdy będą miękkie. Odcedzamy je z tłuszczu i przekładamy do miseczki.

  2. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor. Dodajemy do ziemniaków. Paprykę i chorizo też kroimy w kostkę i dodajemy. Jajka rozkłócamy widelcem, dorpawiamy solą i peprzem. Dodajemy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy odrobinę posiekanego szczypiorku.

  3. Na patelni podgrzewamy oliwę. Całą mieszankę wykładamy na patelnię. Rozkładamy równo na powierzchni patelni. Wierzch tortilli dociskamy talerzem . Tortillę smażymy z każdej strony po ok. 7-8 minut, lub do chwili gdy będzie rumiana i dopieczona w środku. Na początku smażymy ją przez 2-3 minuty na wysokim ogniu. Później ogień odpowiednio zmniejszamy cały czas pilnując, by się nie przypaliła. Gdy jest już z jednej strony dopieczona, za pomocą talerza nad miseczką zmieniamy stronę i przekładamy ją by mogła usmażyć się z drugiej strony przez kolejne 7-8 minut.

    Podajemy z tabasco lub innymi ulubionymi dodatkami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń