Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-04-2017
Tortilal de patatas jest bardzo popularna w Hiszpanii. Prosta w przygotowaniu przekąska ma wiele wariantów i kombinacji. Zapraszam do wypróbowania!
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3545
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 99
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 161
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3545
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 99
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 161
Składniki
Zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie ziemniaki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor ok. 6-7 minut lub do chwili gdy będą miękkie. Odcedzamy je z tłuszczu i przekładamy do miseczki.
Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor. Dodajemy do ziemniaków. Paprykę i chorizo też kroimy w kostkę i dodajemy. Jajka rozkłócamy widelcem, dorpawiamy solą i peprzem. Dodajemy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy odrobinę posiekanego szczypiorku.
Na patelni podgrzewamy oliwę. Całą mieszankę wykładamy na patelnię. Rozkładamy równo na powierzchni patelni. Wierzch tortilli dociskamy talerzem . Tortillę smażymy z każdej strony po ok. 7-8 minut, lub do chwili gdy będzie rumiana i dopieczona w środku. Na początku smażymy ją przez 2-3 minuty na wysokim ogniu. Później ogień odpowiednio zmniejszamy cały czas pilnując, by się nie przypaliła. Gdy jest już z jednej strony dopieczona, za pomocą talerza nad miseczką zmieniamy stronę i przekładamy ją by mogła usmażyć się z drugiej strony przez kolejne 7-8 minut. Podajemy z tabasco lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!