Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na wykwintną kolację.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 29
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 32
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 663
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 126
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 29
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 32
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 663
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 126
Składniki
Przygotowałem masło : do miękkiego masła dodałem startą skórkę z cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony czosnek, sos, sól ( ok. 1/5 łyżeczki ) i pieprz. świeżo zmielony. Dokładnie delikatnie wymieszałem
Homara rozmroziłem. Położyłem na desce i ostrym nożem rozkroiłem na pół zaczynając od głowy. Połówki homara opłukałem pod bieżącą wodą usuwając niejadalną część żołądkową. Wyjąłem mięso z pancerza. Pancerz dokładnie oczyściłem. Oderwałem szczypce i wyjąłem z nich mięso ( na desce, używając tłuczka do kotletów, którym rozbiłem skorupę ). Wyjęte mięso włożyłem ponownie do pancerza, odwracając je.
Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Posmarowałem wierzch mięsa homara przygotowanym masłem. Ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Wstawiłem do piekarnika i zapiekałem około 15 minut. Podałem z włoskimi paluchami chlebowymi.