Do góry

Przekąski Przepis na:

Hot dogi w szklance

Hot dogi  w szklance

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 9519

Jako starter, albo w wiekszych ilosciach, doskonale danie, które charakteryzuje sie nie tylko niecodzienna forma, ale i skladnikami, do których naleza domowy ketchup i specjalny cebulowy majonez, który smakuje nie tylko do hot dogów i hamburgerrów, ale i do jajek, kanapek, grilla itd.

Składniki

  • Składniki dla 4 osób jako starter:
  • 1 bułeczka lub brioszka
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 75 g smażonej kupnej cebulki
  • 20 mini parówek
  • 4 łyżki ketchupu
  • 8 mini korniszonów
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Aby hot dogi wygladaly szczególnie apetycznie stosuje jak najmniejsze korniszony i mini parówki (ok. 5 cm dlugosci) tzw. koktajlowe, jesli ich nie mamy, mozna pokroic normalne parówki na mniejsze kawalki.
    Aby cebulowy majonez byl wyjatkowo aromatyczny, mocze cebule juz dzien wczesniej, wtedy efekt jest najlepszy.

    Przepis na domowy ketchup:
    https://smaker.pl/przepis-domowy-ketchup,170630,konhambos.html

    Wsypac 50 g smazonej cebulki do naczynia, zalac olejem (125 ml) i odstawic pod przykryciem na 6-8 godzin, najlepiej przez noc.
    Nastepnego dnia odcedzic cebule przez sito i zebrac olej.
    W wysokim pojemniku wymieszac jajko z łyżką musztardy, smazona cebula z oleju, sola i pieprzem i dodajac olej wszystko zmiksowac do powstania kremowego majonezu.
    Podgrzac mini parówki i w miedzyczasie pociac buleczke na centymetrowe kostki.
    Korniszony wysuszyc papierem kuchennym i przeciac na pól.
    Wlozyc do kazdej szklanki po 1 lyzce ketchupu, na niego 5-6 kostek bulki, korniszony i mini parówki.
    Na wierzch nalozyc lyzke majonezu cebulowego i udekorowac reszta smazonej chrupiacej cebulki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń