Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć klasyczny hot dog to oczywiście gorąca parówka w długiej, pszennej bułce, warto poeksperymentować i z tym prostym daniem fast food, dodając mu bardziej wykwintnego charakteru. Świetnym pomysłem są na przykład mini hot dogi z ciasta francuskiego. To niezawodny pomysł na imprezową przekąskę albo na ciepłe śniadanie dla małego niejadka.
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 17
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 53
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1418
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 17
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 53
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1418
Składniki
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 12 jednakowych prostokątów. Parówki obierz z osłonek i przekrój na pół. Ser pokrój w cienkie plasterki. Ogórki pokrój w słupki tak, by powstało 12 kawałków. Do hot dogów świetnie pasują takie ze słodko-pikantnej zalewy.
Na każdym kawałku ciasta rozłóż ser żółty tak, by pozostawić około pół centymetra wolnego marginesu wzdłuż dłuższych brzegów. Następnie posmaruj ser keczupem i musztardą – mniej więcej po pół łyżki każdego sosu na porcję.
Po kolei układaj na każdym prostokącie ciasta – wzdłuż krótszego brzegu – słupek ogórka i połówkę parówki. Końcówki parówki będą lekko wystawać poza obrys prostokąta. Zwijaj ciasto w ruloniki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponacinaj nożem ciasto na wierzchu każdego hot doga. Posmaruj je roztrzepanym w miseczce jajkiem (z pomocą silikonowego pędzelka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Podawaj gorące.