Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć klasyczny hot dog to oczywiście gorąca parówka w długiej, pszennej bułce, warto poeksperymentować i z tym prostym daniem fast food, dodając mu bardziej wykwintnego charakteru. Świetnym pomysłem są na przykład mini hot dogi z ciasta francuskiego. To niezawodny pomysł na imprezową przekąskę albo na ciepłe śniadanie dla małego niejadka.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 136
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 195
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 298
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 136
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 195
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 298
Składniki
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 12 jednakowych prostokątów. Parówki obierz z osłonek i przekrój na pół. Ser pokrój w cienkie plasterki. Ogórki pokrój w słupki tak, by powstało 12 kawałków. Do hot dogów świetnie pasują takie ze słodko-pikantnej zalewy.
Na każdym kawałku ciasta rozłóż ser żółty tak, by pozostawić około pół centymetra wolnego marginesu wzdłuż dłuższych brzegów. Następnie posmaruj ser keczupem i musztardą – mniej więcej po pół łyżki każdego sosu na porcję.
Po kolei układaj na każdym prostokącie ciasta – wzdłuż krótszego brzegu – słupek ogórka i połówkę parówki. Końcówki parówki będą lekko wystawać poza obrys prostokąta. Zwijaj ciasto w ruloniki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponacinaj nożem ciasto na wierzchu każdego hot doga. Posmaruj je roztrzepanym w miseczce jajkiem (z pomocą silikonowego pędzelka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Podawaj gorące.