Do góry

Przekąski Przepis na:

Hummus paprykowo - pomidorowy

Hummus paprykowo - pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 4397

Dodano:

Odsłon: 2986

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i ostrą papryką. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do naczosów lub do posmarowania krakersowych przekąsek.

Składniki

  • Ciecierzyca - 1 puszka
  • Pasta tahini - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Suszone pomidory - 3 plastry
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • kumin i kolendra mielona - po 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Papryka chilli w płatkach do posypania
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Hummus paprykowo - pomidorowy

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę z puszki odcedzamy, dodajemy do niej 4 -5 łyżek zalewy z puszki. Dodajemy obrany ząbek czosnku. Miksujemy na gładką masę. Jeśli miksowanie ciężko idzie, należy dodać jeszcze trochę zalewy.

    Dodajemy pokrojone tahini, suszone pomidory, sambal oelek, olej, sok z cytryny, przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy - pomidory nie muszą być zmielone na gładko. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

    Przed podaniem posypujemy płatkami chilli.

    Według mnie, hummus najlepszy jest następnego dnia, gdy przyprawy dobrze się przegryzą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń