Do góry

Przekąski Przepis na:

hummus tricolore

hummus tricolore

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2559

Dodano:

Odsłon: 43249

Lekki hummus w trzech wydaniach - wyśmienita i zdrowa przekąska. Na imprezę, mecz. Na relaks.

Składniki

  • 3 puszki cieciorki
  • 450 g serka kremistego
  • 4 łyżki tahini
  • 6 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżeczki kminku mielonego
  • 5-6 łyżeczek soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • sezam prażony
  • ostra papryka mielona
  • łyżka harissy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pesto
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cieciorkę odsączam. Czosnek przeciskam przez praskę, solę, pieprzę i dodaję tahinę. Wszystkie składniki przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Dodaję ser, sok z cytryny i przepuszczam raz jeszcze. Dla większej kremistości.

    Pastę dzielę na 3 części. Jedną pozostawiam. Do drugiej dodaję pesto i mieszam. Do trzeciej dodaję harissę i koncentrat. Mieszam. Ozdabiam świeżym chili, nitkami chili, ziołami, sezamem i papryką mieloną. Polewam delikatnie oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń