Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na bób w pełni? Wykorzystaj go do zrobienia aromatycznego, zielonego i pełnego przypraw humusu, który doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13285
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5806
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7455
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13285
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5806
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7455
Składniki
Świeży bób wrzuć do garnka z wodą z odrobiną soli. Gotuj około 10 minut. Odlej wodę i zalej bób zimną wodą. Odcedź i poczekaj aż delikatnie się ostudzi. Wtedy pozbądź się skórek.
Umieść bób w misce. Wrzuć orzechy, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kmin rzymski oraz kilka listków świeżej bazylii. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Całość zmiksuj lub zblenduj na gładką pastę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw według upodobań solą i pieprzem. Hummus z bobu jest od razu gotowy do podania.