Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na bób w pełni? Wykorzystaj go do zrobienia aromatycznego, zielonego i pełnego przypraw humusu, który doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7510
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2474
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7510
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2474
Składniki
Świeży bób wrzuć do garnka z wodą z odrobiną soli. Gotuj około 10 minut. Odlej wodę i zalej bób zimną wodą. Odcedź i poczekaj aż delikatnie się ostudzi. Wtedy pozbądź się skórek.
Umieść bób w misce. Wrzuć orzechy, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kmin rzymski oraz kilka listków świeżej bazylii. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Całość zmiksuj lub zblenduj na gładką pastę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw według upodobań solą i pieprzem. Hummus z bobu jest od razu gotowy do podania.