Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na bób w pełni? Wykorzystaj go do zrobienia aromatycznego, zielonego i pełnego przypraw humusu, który doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1251
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 285
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3237
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1251
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 285
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3237
Składniki
Świeży bób wrzuć do garnka z wodą z odrobiną soli. Gotuj około 10 minut. Odlej wodę i zalej bób zimną wodą. Odcedź i poczekaj aż delikatnie się ostudzi. Wtedy pozbądź się skórek.
Umieść bób w misce. Wrzuć orzechy, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kmin rzymski oraz kilka listków świeżej bazylii. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Całość zmiksuj lub zblenduj na gładką pastę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw według upodobań solą i pieprzem. Hummus z bobu jest od razu gotowy do podania.