Do góry

Przekąski Przepis na:

Idealne ciasto na pierogi.

Idealne ciasto na pierogi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 703 Ocena: 4509

Dodano:

Odsłon: 12913

Witam kochani serdecznie ja dziś z innej beczki, może nie świątecznie ale w sumie na święta też mogą być bo ciasto wyszło mi tak idealne że aż rozpływa się w ustach. Polecam do każdego farszu u mnie farsz z płucek wiem jest nie wielu zwolenników podrobów my zaś uwielbiamy wszystkie podroby. Ok dość rozpisywania się podam wam przepis na pierogi.

Składniki

  • 3 szklanki Mąka Basia tortowa + 2 garści do wyrobienia,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mocno ciepłej przegotowanej wody,
  • 1 łyżka oleju.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Idealne ciasto na pierogi.

Przygotowanie

  1. Do miski dodać mąkę, szczyptę soli oraz wodę i szybko wymieszać łyżką.

  2. Następnie wyrabiać ręką dodając mąkę do czasu aż przestanie się kleić. Gdy jest już wyrobione i jest gładkie i miękkie, dodać olej.

  3. I nadal wyrabiać do wchłonięcia się oleju w ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do odpoczęcia ciasta.

  4. Jak już ciasto odpoczęło trwa to około 15 minut, przekroić je na dwa. Następnie na stole lub stolnicy wysypać mąkę, położyć jedną część ciasta i rozwałkować ( z obydwoma kawałkami postąpić tak samo ).

  5. Gdy ciasto jest rozwałkowane szklanką wycinać kółeczka. Nałożyć wcześniej przygotowany farsz ( u mnie jak pisałam jest z płuc wieprzowych ).

  6. Zaklejać dowolnie pierogi i układać na stole lub stolnicy. W garnku wstawić wodę i ją posolić wkładać przygotowane pierogi ( ciasto wyszło tak dobre że pierogi nawet się nie zatopiły ).

  7. Pogotować na wolnym ogniu przekręcając je około 2 - 4 minuty. Z resztki ciasta i farszu zrobiłam pieroga giganta, można również takiego dużego posmarować roztrzepanym jajkiem i go upiec w piekarniku.

  8. Podałam ze skwarkami od słoniny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń