Do góry

Przekąski Przepis na:

Imprezowa przekąska z piekarnika. Goście ją uwielbiają

Imprezowa przekąska z piekarnika. Goście ją uwielbiają

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1784

Dodano:

Odsłon: 2824

Goście zapowiedzieli się za kilka chwil, a ty nie masz pomysłu czym ich poczęstować? Przetestuj ten przepis na proste mini tarty z oliwkami i papryką. Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, sięgnij po gotowe ciasto francuskie. Będą równie smaczne!

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
  • Składniki na nadzienie
  • Garść zielonych oliwek
  • Kawałek (ok. 100g) wędzonego boczku
  • Garść oliwek
  • 1/4 główki brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • Sól, pieprz
  • Tłuszcz do wysmarowania formy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Imprezowa przekąska z piekarnika. Goście ją uwielbiają

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj do niej żółtko, zimną wodę i sól. Zagnieć na gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na około 30 minut.

  2. Piekarnik nastaw na ok. 180 stopni. Foremki do mini tart posmaruj tłuszczem, np. masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkuj i wyłóż nim równomiernie foremki. Spody ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.

  3. W międzyczasie ugotuj brokuł podzielony na małe części. Od moment ugotowania trzymaj go na średnim ogniu przez około 7 minut.

  4. Boczek pokrój na małe kawałki i podsmaż na patelni. Do miski wlej śmietanę, dodaj jako, ser, sól i pieprz. Wymieszaj i dodaj ostudzone brokuły i pokrojony boczek. 

  5. Na podpieczone tarty wyłóż masę. Wstaw do piekarnika znowu na 15 minut.

  6. Gotowe tarty ozdób pokrojonymi na drobne kawałki oliwkami oraz papryką. Jedz od razu i rozkoszuj się tym wspaniałym smakiem!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń