Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu i tanie przekąski. w sam raz na imprezy, bądź ugoszczenie niezapowiedzianych gości. Smakuje zarówno na Ciepło jak i na zimno.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1499
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 157
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1499
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 157
Składniki
Pomidory z puszki przekładamy do rondelka wraz z koncentratem pomidorowym (u mnie mały słoiczek). Zagotowujemy.
Cebulę pokroić w kostkę - ja ze względu na ograniczoną ilość czasu zmieliłam w malakserze). Dodać do pomidorów wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i zagotować. Doprawić do smaku solą, tabasco i cukrem. Kiedy cebula zmięknie a sos zgęstnieje zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
W misce przygotować ciasto. Wymieszać mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia i oliwę. Doprawić szczyptą soli. Ulepić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać mleko, jeśli zbyt mokre dodać mąki. Jeżeli mamy czas można przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Ja akurat nie miałam czasu, więc wzięłam się za lepienie.
Ciasto można teraz zrobić na jeden z 2 podanych poniżej sposobów. 1. Urwać kawałek ciasta i rozwałkować na cienki prostokąt. Na środku ułożyć sos (można posypać serem) zwinąć w rulonik i podzielić na ok 2 cm kawałki.
2. Zrobić coś na kształt łódeczki. u mnie ok 5 cm na 3 cm. (takie w sam raz na 2 ugryzienia) W środku zrobić miejsce i wlać sos. Można na wierzchu ułożyć kawałek sera.
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 12-15 minut.
Można podawać na Ciepło i na zimno. Smacznego