Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowe roladki z szynki z nadzieniem maślano-śmietankowo-chrzanowym to idealna przekąska, która niemal od razu zniknie z talerzy. Charakteryzuje się niesamowitą kremowością, lekko pikantnym smakiem przełamanym łagodnością jajka. W razie potrzeby możesz sterować ostrością, dodając więcej lub mniej chrzanu. To danie idealnie komponuje się z dodatkiem octu.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 63
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10349
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 115
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 63
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10349
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 115
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, obierz i bardzo drobno posiekaj.
Śmietanę podgrzej z mlekiem w rondelku aż mieszanina będzie bardzo gorąca.
Połowę masła rozgrzej w garnku. Dodaj mąkę i smaż ją do lekkiego zbrązowienia. Zdejmij z ognia i wlej mieszankę śmietankowo-mleczną. Szybko wymieszaj i postaw naczynie ponownie na palniku. Mieszaj cały czas, do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Dopraw solą i pieprzem.
Drugą połowę masła utrzyj mikserem na puch. Dodaj chrzan i ponownie zmiksuj. Na koniec dołóż schłodzony już sos beszamelowy oraz jajka i wymieszaj całość łyżką. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki.
Szynkę odsącz z nadmiaru wody za pomocą papierowych ręczników.
Krem chrzanowy przenieś do rękawa cukierniczego i nanoś na plasterki szynki, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca po jednej stronie. Zwiń je w ruloniki i odstaw ponownie do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ostrym nożem przetnij roladki w połowie, lekko na ukos.
Imprezowe roladki z szynki podawaj na zimno, udekorowane świeżymi ziołami i warzywami.