Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowe roladki z szynki z nadzieniem maślano-śmietankowo-chrzanowym to idealna przekąska, która niemal od razu zniknie z talerzy. Charakteryzuje się niesamowitą kremowością, lekko pikantnym smakiem przełamanym łagodnością jajka. W razie potrzeby możesz sterować ostrością, dodając więcej lub mniej chrzanu. To danie idealnie komponuje się z dodatkiem octu.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4815
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4815
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, obierz i bardzo drobno posiekaj.
Śmietanę podgrzej z mlekiem w rondelku aż mieszanina będzie bardzo gorąca.
Połowę masła rozgrzej w garnku. Dodaj mąkę i smaż ją do lekkiego zbrązowienia. Zdejmij z ognia i wlej mieszankę śmietankowo-mleczną. Szybko wymieszaj i postaw naczynie ponownie na palniku. Mieszaj cały czas, do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Dopraw solą i pieprzem.
Drugą połowę masła utrzyj mikserem na puch. Dodaj chrzan i ponownie zmiksuj. Na koniec dołóż schłodzony już sos beszamelowy oraz jajka i wymieszaj całość łyżką. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki.
Szynkę odsącz z nadmiaru wody za pomocą papierowych ręczników.
Krem chrzanowy przenieś do rękawa cukierniczego i nanoś na plasterki szynki, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca po jednej stronie. Zwiń je w ruloniki i odstaw ponownie do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ostrym nożem przetnij roladki w połowie, lekko na ukos.
Imprezowe roladki z szynki podawaj na zimno, udekorowane świeżymi ziołami i warzywami.