Indyk w maladze
Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżka oleju rzepakowego
- sół
- 2 łyżki żelatyny
- szklanka białego słodkiego wina
- łyżka soku z cytryny
- brzoskwinie z puszki
- winogrona ciemne i jasne
- pomarańcza
- natka pietruszki do dekoracji
- biały pieprz
- sól
Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżka oleju rzepakowego
- sół
- 2 łyżki żelatyny
- szklanka białego słodkiego wina
- łyżka soku z cytryny
- brzoskwinie z puszki
- winogrona ciemne i jasne
- pomarańcza
- natka pietruszki do dekoracji
- biały pieprz
- sól

Etapy przygotowania
Filet umyć, osuszyć i natrzeć olejem, ziołami i solą. Ostawić na noc do lodówki. Mięso przełożyć do rękawa i dokładnie zapiąć. Włożyć do garnka i zalać ok 2 l wody. Gotować na wolnym ogniu ok 40 min. Wyjąć i wystudzić. Wyjąć mięso z rękawa, a powstały sos przecedzić i przelać do rondelka. Do sosu dodać rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, wino, syrop spod brzoskwiń i łyżkę soku z cytryny. Dodać szczyptę białego pieprzu i szczyptę soli. Mięso pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Ozdobić owocami. Tężejącą galaretką zalać mięso i owoce. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 301

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 707

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 719
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 27
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 301

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 707

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 719
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 27



Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżka oleju rzepakowego
- sół
- 2 łyżki żelatyny
- szklanka białego słodkiego wina
- łyżka soku z cytryny
- brzoskwinie z puszki
- winogrona ciemne i jasne
- pomarańcza
- natka pietruszki do dekoracji
- biały pieprz
- sól
Filet umyć, osuszyć i natrzeć olejem, ziołami i solą. Ostawić na noc do lodówki. Mięso przełożyć do rękawa i dokładnie zapiąć. Włożyć do garnka i zalać ok 2 l wody. Gotować na wolnym ogniu ok 40 min. Wyjąć i wystudzić. Wyjąć mięso z rękawa, a powstały sos przecedzić i przelać do rondelka. Do sosu dodać rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, wino, syrop spod brzoskwiń i łyżkę soku z cytryny. Dodać szczyptę białego pieprzu i szczyptę soli. Mięso pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Ozdobić owocami. Tężejącą galaretką zalać mięso i owoce. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego.