Do góry

Przekąski Przepis na:

Indyk w maladze

Indyk w maladze

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 1146

Dodano:

Odsłon: 430

Pyszny. Polecam na rodzinne spotkanie.

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sół
  • 2 łyżki żelatyny
  • szklanka białego słodkiego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • brzoskwinie z puszki
  • winogrona ciemne i jasne
  • pomarańcza
  • natka pietruszki do dekoracji
  • biały pieprz
  • sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Indyk w maladze

Przygotowanie

  1. Filet umyć, osuszyć i natrzeć olejem, ziołami i solą. Ostawić na noc do lodówki.
    Mięso przełożyć do rękawa i dokładnie zapiąć. Włożyć do garnka i zalać ok 2 l wody. Gotować na wolnym ogniu ok 40 min. Wyjąć i wystudzić.
    Wyjąć mięso z rękawa, a powstały sos przecedzić i przelać do rondelka.
    Do sosu dodać rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, wino, syrop spod brzoskwiń i łyżkę soku z cytryny. Dodać szczyptę białego pieprzu i szczyptę soli.
    Mięso pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Ozdobić owocami.
    Tężejącą galaretką zalać mięso i owoce.
    Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń