Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na jabłecznik z delikatna bezą.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Składniki
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Margarynę posiekać dodać do mąki oraz z 4 żółtkami (białka zostawić na piane), szybko zagnieść ciasto, które owijamy folią i na godzinę wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy (o wymiarach 40x25), nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach.
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Smażyć na maśle z dodatkiem cukru do miękkości, na koniec dodać cynamon oraz sok z cytryny. Przestudzone jabłka wyłożyć na podpieczone przestudzone ciasto
Schłodzone białka, ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodać cukier puder i ubić jeszcze raz, a pod koniec dodać sok z cytryny (zajmuje mi to om 15-20 minut, piana musi być bardzo dobrze ubita !!!). Do ubijanej piany z białek można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, która, obok soku z cytryny sprawia że beza nie opada podczas pieczenia. Pianę przekładamy na jabłka tak aby nie dotykały brzegów ciasta. Ponownie wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 -45 minut w 180 stopniach. Ciasto najlepiej kroić natłuszczonym nożem, wtedy beza nie rozpada się.