Do góry

Przekąski Przepis na:

Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 1799

Dodano:

Odsłon: 3946

Przepis na jabłecznik z delikatna bezą.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1 ½ kg jabłek
  • cukier wanilinowy
  • łyża masła do podsmażenia jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Margarynę posiekać dodać do mąki oraz z 4 żółtkami (białka zostawić na piane), szybko zagnieść ciasto, które owijamy folią i na godzinę wkładamy do lodówki.

    Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy (o wymiarach 40x25), nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach.

  2. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Smażyć na maśle z dodatkiem cukru do miękkości, na koniec dodać cynamon oraz sok z cytryny. Przestudzone jabłka wyłożyć na podpieczone przestudzone ciasto

  3. Schłodzone białka, ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodać cukier puder i ubić jeszcze raz, a pod koniec dodać sok z cytryny (zajmuje mi to om 15-20 minut, piana musi być bardzo dobrze ubita !!!). Do ubijanej piany z białek można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, która, obok soku z cytryny sprawia że beza nie opada podczas pieczenia.

    Pianę przekładamy na jabłka tak aby nie dotykały brzegów ciasta.

    Ponownie wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 -45 minut w 180 stopniach.

    Ciasto najlepiej kroić natłuszczonym nożem, wtedy beza nie rozpada się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń