Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i piękne... te jabłkowe róże są idealne, gdy potrzebujesz imponującego deseru, który jest łatwy do wykonania. Składniki wystarczą na wykonanie 6 różyczek. W zależności od tego, czy lubisz słodsze czy bardziej wytrawne desery, użyj właściwego gatunku jabłek. Możesz sięgnąć po typowo słodkie odmiany (lobo, szampion czy malinówka) lub takie, które są twardsze i kwaśniejsze (szara reneta lub antonówka).
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 200
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3891
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 200
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3891
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyj i wydrąż jabłka za pomocą ręcznej drylownicy lub ostrego noża. Pokrój owoce w cienkie paski. Do miski włóż plasterki jabłka, wlej sok z cytryny, wsyp cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, aż wszystkie plasterki jabłek ładnie pokryją się przyprawami.
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i pokrój wzdłuż na sześć równych, długich pasków. Za pomocą pędzelka posmaruj kawałki ciasta rozpuszczonym masłem. Połóż plasterki jabłek wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta tak, aby owoce zachodziły na siebie. Układaj jabłka tak, by połowa wystawała poza krawędź ciasta. Zwiń ciasto wraz z jabłkami w ciasny rulon, przytrzymując owoce, aby nie wypadły. Uformuj zgrabną różę.
Ułóż róże na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo włóż je do kokilek lub foremek na muffinki. Piecz przez 40-45 minut, aż dobrze się zarumienią. Podawaj ciastka posypane cukrem pudrem.