Do góry

Przekąski Przepis na:

Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów

Przepis dnia 2015-04-18
Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów

Autor:

Przepisów i artykułów: 872 Ocena: 16731

Dodano:

Odsłon: 584

Propozycja na kolację

Składniki

  • 500 g porów
  • 500 g szpinaku
  • 150 g surowej szynki
  • 50 g masła
  • 40 g mąki
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 250 ml rosołu mięsnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 4 jaja
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pory przekroiłem wzdłuż, umyłem, oczyściłem a następnie pokroiłem w cienkie krążki.
    Szpinak dokładnie umyłem, przebrałem i dość grubo pokroiłem.
    Szynkę pokroiłem w małą kostkę, w szerokim rondlu podsmażyłem na maśle na średnim ogniu. Do szynki dodałem pory, dusiłem je 3 minuty na słabym ogniu. Dodałem szpinak, dusiłem pod przykryciem, aż liście zmiękły i puściły sok.
    Tak przygotowaną jarzynę oprószyłem mąką, zasmażyłem. Rozprowadziłem rosołem i winem. Zagotowałem i pod przykryciem trzymałem na słabym ogniu ok. 7 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    W międzyczasie ugotowałem jajka na półmiękko. Obrałem , przekroiłem na pół, ułożyłem na jarzynie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 16 kwietnia 2015 Świetna i bardzo oryginalna propozycja. Danie prezentuje się niezwykle wyśmienicie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń