Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podaję przepis na bardzo smaczne krokiety jajeczne, które mogą fajną alternatywą do krokietów z mięsem, mogą być podane do czerwonego barszczyku, albo jako smakowita przekąska. Pyszne na ciepło jak również na zimno.
rondel , patelnia, ręcznik papierowy, nóż, widelec lub fyrlok,
Polecam.
Odsłon: 649
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4413
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1113
Polecam.
Odsłon: 649
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4413
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1113
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać . Mleko zagotować, do gotującego mleka stopniowo wlewać rozmieszaną mąkę cały czas mieszając aby nie była grudek. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w większą kostkę. Do przestudzonego sosu beszamelowego dodać pokrojone jajka, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku, dodać bułkę tartą i wymieszać. Z masy formować krokiety, otaczać je w mące, rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać na ciepło ale również dobrze smakują na zimno.
Przygotowanie beszamelu.
Beszamel gotowy.
Do beszamelu dodać pozostałe składniki.
Po wymieszaniu formować krokiety a następnie panierować.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Po odsączeniu podawać domownikom.