Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49640
Dodano: 21.03.2020
Odsłon: 2121
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka.
Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka.
Przygotowanie farszu:
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, przecinamy w poprzek na połowę, nacieramy delikatnie przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju przez
15- 20 minut, studzimy, następnie drobno siekamy. W miseczce łączymy ze sobą majonez i chrzan. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka, nać pietruszki oraz odrobinę mielonego pieprzu do smaku. Całość delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.
Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka, które nie będą nam potrzebne.
Uwaga: Jeżeli przygotowujecie jeszcze inne rodzaje jajek faszerowanych, być może żółtka uda Wam się wykorzystać do innego farszu. Możecie też zrobić chrzan ucierany z żółtkiem, który znajdziecie u mnie na blogu:
http://katalogsmakow.blogspot.com/2015/04/chrzan-tary-z-jajkiem.html
lub zwyczajnie pokruszyć sobie żółtko na kanapkę z masełkiem i rzeżuchą.
Połówki jajek wypełniamy farszem, układamy na półmisku, dekorujemy czerwoną mieloną papryką i listkami natki pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

Docherro 23 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Świetny farsz do jajek,przepyszny:) Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 21 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszne i pożywne jajka <3 Serdecznie pozdrawiam :* Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 21 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszny pomysł na farsz a naczynie do serwowania jajek jest przepiękne! Odpowiedzi: 5 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz