Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane pastą na bazie kurczaka

Jajka faszerowane pastą na bazie kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 746 Ocena: 48794

Dodano:

Odsłon: 331

Dzisiaj proponuję Wam przepis, który możecie wykorzystać właściwie o każdej porze roku, ale domyślam się, że najchętniej sięgniecie po niego w czasie Wielkanocy. Pyszne faszerowane jajka, które bardzo szybko znikają z talerza i pięknie prezentują się na świątecznym stole.

Składniki

  • jajka 8 sztuk
  • nadzienie:
  • pierś z kurczaka 1 sztuka (pojedyncza)
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • majonez 3 łyżki
  • posiekana nać pietruszki 1 łyżka
  • chrzan ze słoiczka (u mnie Polonaise) 1 łyżka
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • dodatkowo:
  • czerwona mielona papryka 1 łyżeczka (słodka)
  • kilka listków natki pietruszki lub szczypiorek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka faszerowane pastą na bazie kurczaka

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka.
    Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka.

    Przygotowanie farszu:
    Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, przecinamy w poprzek na połowę, nacieramy delikatnie przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju przez
    15- 20 minut, studzimy, następnie drobno siekamy. W miseczce łączymy ze sobą majonez i chrzan. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka, nać pietruszki oraz odrobinę mielonego pieprzu do smaku. Całość delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.

  2. Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka, które nie będą nam potrzebne.

    Uwaga: Jeżeli przygotowujecie jeszcze inne rodzaje jajek faszerowanych, być może żółtka uda Wam się wykorzystać do innego farszu. Możecie też zrobić chrzan ucierany z żółtkiem, który znajdziecie u mnie na blogu:

    http://katalogsmakow.blogspot.com/2015/04/chrzan-tary-z-jajkiem.html

    lub zwyczajnie pokruszyć sobie żółtko na kanapkę z masełkiem i rzeżuchą.

    Połówki jajek wypełniamy farszem, układamy na półmisku, dekorujemy czerwoną mieloną papryką i listkami natki pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 21 marca Pyszne i pożywne jajka <3 Serdecznie pozdrawiam :* Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 21 marca Pyszny pomysł na farsz a naczynie do serwowania jajek jest przepiękne! Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń