Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz jajka faszerowane pieczarkami jadłam jeszcze w dzieciństwie. Wówczas to było dla mnie wielkie odkrycie, bo wcześniej próbowałam tylko jajek w majonezie, a tu ciocia podała na imieninach taką wykwintną wersję Dziś danie wydaje się banalne. Ale pewnie nie każdy wie, jak je przygotować, są też różne wersje i proporcje składników. Każdy lubi swój wariant, a ja robię tak, jak dziś opisałam. Jajka z farszem pieczarkowym są bardzo smaczne i wspaniale wzbogacają świąteczny stół. Idealnie nadają się na wszelkie imprezy i wyjątkowe okazje, a w szczególności na Wielkanoc.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1323
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4147
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1112
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1323
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4147
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1112
Składniki
Ugotowane na twardo jajka wystudź i obierz ze skorupek.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Surowe pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulkę i podsmaż przez chwilę.
Dodaj pieczarki, sporo pieprzu i nieco soli. Mieszaj od czasu do czasu.
Smaż pieczarki tak długo, aż odparuje z nich cała wilgoć i staną się dość suche, ale uważaj, by się zbytnio nie przypiekły. Trzeba uchwycić właściwy moment, więc pilnuj patelni.
Każde jajko przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wyjmij i przełóż do miski, a białka poukładaj na talerzu lub desce przecięciem w górę.
Żółtka w misce rozgnieć widelcem.
Do żółtek dodaj podsmażone pieczarki, sporo mielonego pieprzu, szczyptę soli, musztardę, natkę pietruszki i na początek dwie łyżki majonezu.
Wymieszaj składniki, spróbuj smak, sprawdź konsystencję i w razie potrzeby dodaj to czy tamto. Ja musiałam dodać jeszcze dwie łyżki majonezu, by uzyskać dobry smak i konsystencję.
Wymieszaj składniki na gładką pastę.
Pastę nakładaj łyżką lub szprycą cukierniczą na połówki białek. W ten sposób zrobisz pyszne jajka faszerowane pieczarkami.
Połówki jajek z farszem ozdabiaj dowolnie, czyli majonezem, rzeżuchą, marynatami, świeżymi warzywami itp.
Przykładowe zdobienia znajdziesz na zdjęciach.
Pamiętaj przy tym, że nie mam ambicji artystycznych i moje ozdoby są raczej proste i niewysublimowane.
Ale mimo tych pozornych braków jajka faszerowane pieczarkami są przepyszne!
Są tak smaczne, że mogą obyć się nawet bez ozdób, a i tak zasmakują każdemu.