Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to niewątpliwie czas zieleni, także na stole. W tym roku na śniadaniu wielkanocnym zaserwuj te oryginalne przekąski. Jajka faszerowane szpinakiem są niezwykle smaczne i lekkie, a ciekawa forma może skusić do zjedzenia szpinaku nawet dzieci.
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1151
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 537
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 809
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 304
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 381
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1151
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 537
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 809
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 304
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 381
Składniki
Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą i obierz ze skorupek. Jajka przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka (za pomocą łyżki).
Na patelni rozgrzej łyżkę masła lub oliwy i wrzuć czosnek. Gdy czosnek zacznie błyszczeć, dorzuć opłukany i osuszony szpinak. Nie trzymaj czosnku długo na patelni, ponieważ brązowy stanie się gorzki. Do wykonania farszu możesz także użyć mrożonego szpinaku. Duś zawartość patelni przez około 2-3 minuty, a następnie dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową - nadzienie będzie wtedy ostrzejsze. Pozwól szpinakowi lekko przestygnąć.
Do kielicha blendera włóż ugotowane żółtka, podsmażony szpinak, jogurt (lub jogurt i majonez), sok z cytryny i obrane oraz pokrojone na kawałki awokado. Zmiel składniki na gładką pastę. Jeśli farsz ma być bardziej kremowy, dodaj więcej jogurtu. W razie potrzeby dodatkowo dopraw solą lub pieprzem.
Przełóż zielony farsz do rękawa cukierniczego i nadziewaj połówki jajek. Udekoruj przystawkę pozostałymi listkami świeżego szpinaku lub innymi świeżymi ziołami. Włóż na 30 minut do lodówki i serwuj.