Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to niewątpliwie czas zieleni, także na stole. W tym roku na śniadaniu wielkanocnym zaserwuj te oryginalne przekąski. Jajka faszerowane szpinakiem są niezwykle smaczne i lekkie, a ciekawa forma może skusić do zjedzenia szpinaku nawet dzieci.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 69
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 662
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 78
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 69
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 662
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 78
Składniki
Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą i obierz ze skorupek. Jajka przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka (za pomocą łyżki).
Na patelni rozgrzej łyżkę masła lub oliwy i wrzuć czosnek. Gdy czosnek zacznie błyszczeć, dorzuć opłukany i osuszony szpinak. Nie trzymaj czosnku długo na patelni, ponieważ brązowy stanie się gorzki. Do wykonania farszu możesz także użyć mrożonego szpinaku. Duś zawartość patelni przez około 2-3 minuty, a następnie dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową - nadzienie będzie wtedy ostrzejsze. Pozwól szpinakowi lekko przestygnąć.
Do kielicha blendera włóż ugotowane żółtka, podsmażony szpinak, jogurt (lub jogurt i majonez), sok z cytryny i obrane oraz pokrojone na kawałki awokado. Zmiel składniki na gładką pastę. Jeśli farsz ma być bardziej kremowy, dodaj więcej jogurtu. W razie potrzeby dodatkowo dopraw solą lub pieprzem.
Przełóż zielony farsz do rękawa cukierniczego i nadziewaj połówki jajek. Udekoruj przystawkę pozostałymi listkami świeżego szpinaku lub innymi świeżymi ziołami. Włóż na 30 minut do lodówki i serwuj.