Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka marmurkowe z solanki to jedna z wielu tradycyjnych potraw wielkanocnych w Niemczech, choć i u nas coraz częściej pojawiają się na stołach podczas Świąt Wielkanocnych. Jajka w solance to też świetny sposób na przechowywanie jaj przez dłuższy czas poza lodówką - dobrze przygotowana solanka sprawi, że będą świeże, a do tego smaczne. Za ich ciekawy wygląd odpowiadają łupiny cebuli, które nadają potłuczonej skorupce czerwony kolor.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1052
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 769
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1052
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 769
Składniki
Jajka ugotuj na twardo (10 minut). Gdy ostygną, delikatnie potłucz łyżeczką skorupkę, ale tak, by nie odpadła.
Wodę zagotuj z łupami cebuli aż zabarwi się na czerwono (im więcej łupin, tym intensywniejszy kolor). Wyciągnij z wody łupiny (wody ma zostać litr), dodaj sól, pozostałe przyprawy i gotuj chwilkę, aż sól się rozpuści.
"Potłuczone" jajka umieść w słoik, zalej przestudzoną solanką i odstaw w ciemne miejsce. Można je jeść już po 3-4 dniach od zalania solanką. Do spożycia nadają się nawet po 4 tygodniach, ale im dłużej je przechowujesz, tym będą mniej apetyczne. Uwaga. Jak jeść jajka marmurkowe? Jednym ze sposobów jest przekrojenie jajka na pół, wyjęcie żółtka, dodanie pieprzu, kilku kropli octu i włożenie żółtka na swoje miejsce. Na tak doprawione jajko marmurkowe można położyć nieco musztardy lub majonezu. Smakują wybornie.