Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka marmurkowe z solanki to jedna z wielu tradycyjnych potraw wielkanocnych w Niemczech, choć i u nas coraz częściej pojawiają się na stołach podczas Świąt Wielkanocnych. Jajka w solance to też świetny sposób na przechowywanie jaj przez dłuższy czas poza lodówką - dobrze przygotowana solanka sprawi, że będą świeże, a do tego smaczne. Za ich ciekawy wygląd odpowiadają łupiny cebuli, które nadają potłuczonej skorupce czerwony kolor.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1334
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4188
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1206
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1334
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4188
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1206
Składniki
Jajka ugotuj na twardo (10 minut). Gdy ostygną, delikatnie potłucz łyżeczką skorupkę, ale tak, by nie odpadła.
Wodę zagotuj z łupami cebuli aż zabarwi się na czerwono (im więcej łupin, tym intensywniejszy kolor). Wyciągnij z wody łupiny (wody ma zostać litr), dodaj sól, pozostałe przyprawy i gotuj chwilkę, aż sól się rozpuści.
"Potłuczone" jajka umieść w słoik, zalej przestudzoną solanką i odstaw w ciemne miejsce. Można je jeść już po 3-4 dniach od zalania solanką. Do spożycia nadają się nawet po 4 tygodniach, ale im dłużej je przechowujesz, tym będą mniej apetyczne. Uwaga. Jak jeść jajka marmurkowe? Jednym ze sposobów jest przekrojenie jajka na pół, wyjęcie żółtka, dodanie pieprzu, kilku kropli octu i włożenie żółtka na swoje miejsce. Na tak doprawione jajko marmurkowe można położyć nieco musztardy lub majonezu. Smakują wybornie.