Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka na twardo jeszcze nigdy nie były tak pyszne! Alternatywna propozycja do jajek w majonezie na zbliżające się Święta Wielkanocne. :) Jajka z pieczarkami zapiekane pod beszamelem posypane orzechami włoskimi są łatwe w przygotowaniu. Podane ze świeżym pieczywem i surowymi warzywami stanowią smaczny i pełnowartościowy posiłek.
trzepaczka, rondelki, naczynie żaroodporne, piekarnik
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 122
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 122
Składniki
Jajka ugotować na twardo. Proponuję na czas gotowania wody wyjąć jajka z lodówki, tak aby nabrały temperatury pokojowej. Zagotować wodę w garnku. Wsypać łyżeczkę soli. Wrzucić jajka delikatnie do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie zlać gorącą wodę i zalać jajka zimna wodą. Gdy ostygną - obrać.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i przesmażyć na rozgrzanej patelni na maśle. Posolić i podlać odrobiną wody. Mieszać, tak by równomiernie się zarumieniły.
W rondelku rozpuścić dwie łyżki masła. Dodać mąkę, mleko cały czas energicznie mieszając, tak żeby nie powstały grudki. Dodać przyprawy, ciągle mieszając. Gdy sos okaże się zbyt gęsty można dodać więcej mleka. Sos nie powinien być za gęsty. Gotować ok 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia. Dodać łyżkę śmietany, wymieszać.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Wyłożyć jajka przekrojone na połówki. Między jajkami poukładać pieczarki. Całość zalać sosem oraz posypać orzechami.
Piec w temperaturze 180°C w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut na góra-dół. Smacznego! :)