Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w boczku to ciekawy pomysł na śniadanie świąteczne i codzienne. Bekon, jajko, tost i warzywa znajdują się tu w nietypowej i zaskakującej konfiguracji, jako jedna muffinka. Dzięki temu smaki są wyraźnie połączone ze sobą, a całość przypadnie do gustu nawet tym wybrednym.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 1999
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12949
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 254
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 1999
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12949
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 254
Składniki
Formę do muffinek bardzo dobrze natłuść masłem.
Na patelni podsmaż boczek przez 1-2 minuty. Nie powinien być usmażony na chrupko, a jedynie puścić nadmiar tłuszczu. Zdejmij go, odłóż na papierowe ręczniki i odstaw do przestudzenia, pilnując, by pozostał giętki.
Owiń boczkiem boki foremek na muffinki, używając po 2 plasterki na każdą. Lekko zawiń boczek także na spód.
Za pomocą noża lub szklanki wytnij z chleba koła o średnicy nieco mniejszej niż dno foremek na muffinki. Umieść po jednym kółku na dnie każdej formy.
Pomidora pokrój na cienkie plasterki. Na chlebie połóż po 1 plasterku.
Rozbij jajko i przelej je do przygotowanej foremki. Powtórz czynność z pozostałymi jajkami. Na wierzchu posyp je równomiernie wszystkimi przyprawami.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Piecz jajka w boczku przez 15-20 minut lub do momentu ścięcia jajek i uzyskania chrupkości boczku.
Danie podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, udekorowane listkami natki pietruszki.